Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Hygienici zahájili kontroly vody. Na Poděbradech i Plumlovské přehradě je na stupni jedna

První kontroly vody na jezerech Poděbrady u Olomouce a na Plumlovské přehradě u Prostějova ukázaly, že voda je zde v pořádku a lidé se mohou bez obav koupat. Odběry hygienici udělali začátkem týdne, pokračovat v kontrolách budou po celou sezonu.

Hygienici odebírali vzorky vody na dvou místech štěrkopískových jezer Poděbrady a na Plumlovské přehradě. "Na základě laboratorních rozborů provedených na odběrných místech Plané Loučky a U přístaviště na Poděbradech a na pláži U Vrbiček na Plumlovské přehradě lze hodnotit vodu jako vhodnou ke koupání na stupni jedna, což znamená, že voda je nezávadná," uvedla v tiskové zprávě mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Vzorky vody odebrali hygienici v pondělí. Hodnotí jakost vody, jako jsou znečištění odpady a přírodní znečištění, a výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Informace o kvalitě vod ke koupání jsou na stránkách hygienické stanice v sekci koupací vody ve volné přírodě.

Koupání bez chemie v atraktivní lokalitě. Trojice obcí plánuje stavbu biotopu v Hlubočkách

Vytoužená rekreační koupací lokalita v údolí řeky Bystřice získává jasnější obrysy. Biotop s rozlehlým bazénem, tobogánem a bohatými občerstvovacími kapacitami plánují společnými silami a financemi vybudovat obce Hlubočky, Velká Bystřice a...

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce a okolí, mají čistou vodu většinou po celé léto. Problémy jsou naopak kvůli sinicím na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prošla v minulých letech rozsáhlým čistěním a bagrováním dna za stovky milionů korun.

Lidé mohou vyrazit i na venkovní koupaliště. Minulou sobotu se otevřely například venkovní prostory Aquacentra v Šumperku, od začátku června bude otevřen také druhý šumperský plavecký areál, kterým je Bratrušovské koupaliště. Prostějovský akvapark Koupelky se chystá v případě příznivého počasí zahájit provoz také začátkem června.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky kvalita, voda, rozbory, koupaliště, Plumlov, Poděbrady, Olomoucký kraj, Vodní nádrž Plumlov, jezero, Olomouc, Prostějov, Krajská hygienická stanice, Plané loučky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zahájili kontroly vody. Na Poděbradech i Plumlovské přehradě je na stupni jedna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.