Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Chátrající kulturní dům v Prostějově se i přes sliby oprav nedočkal. Město promeškalo čtyři roky, tvrdí opozice

Vedení prostějovské radnice navzdory svým plánům nedokázalo opravit chátrající kulturní dům uprostřed města. Vymlouvá se na růst cen a přiznává, že o dalším postupu se rozhodne až po podzimních komunálních volbách. Opozice tvrdí, že radnice zbytečně promeškala čtyři roky.

Vedení města Prostějova po komunálních volbách před čtyřmi lety slibovalo opravy chátrajícího Kulturního a společenského domu v centru města. Náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) v roce 2019 sliboval, že opravy by měly začít již v dubnu následujícího roku a skončit by měly nejpozději na podzim roku 2021. „Nyní potřebujeme zelenou, abychom to mohli rozjet,“ řekl tehdy náměstek na jednání městského zastupitelstva.

Radnice vypsala urbanistickou soutěž na celý střed města a opravy kulturního domu opravdu začala připravovat. Ve hře byly tři varianty, město vybralo střední cestu s investicí do 200 milionů korun. Přípravy však trvaly dlouho, až přišla krize.

"Vzhledem k nárůstu cen už by to nebyla záležitost 200, ale 350 milionů a to je nad rámec možností města v oblasti stavebních investic. Abychom udělali efektivní opravy, zadali jsme studii proveditelnosti, která bude hotová do konce června a ukáže cestu, které části budovy jsou nezbytně nutné rekonstruovat. Je to pouze o tom, že ceny narostly takovým způsobem, že si to město nemůže dovolit. Budeme se muset hluboce zamyslet, jak dál," tvrdí dnes náměstek Rozehnal. 

Kvůli opravě společenského centra se Prostějov výrazně zadluží. Úvěr bude 180 milionů

Město Prostějov se kvůli rekonstrukci chátrajícího společenského centra ve středu města poprvé výrazně zadluží. Úvěr bude ve výši až 180 milionů korun. Radnice se rozhodla k opravám poté, co zkrachoval plán soukromého investora na stavbu obchodní...

Podle opozice však město zbytečně promeškalo čtyři roky. "Za celé volební období jsme se nikam neposunuli. Proběhla sice architektonická soutěž, ale tržnice a kulturní dům jsou stále stejné a ještě další roky budou. Vedení města promeškalo možnost, kdy byl covid a kulturní dům byl zavřený. Mohly se udělat alespoň základní opravy. Promeškalo se další volební období, a to se vedení města nepovedlo," kritizuje radnici opoziční zastupitel Jan Navrátil (Změna pro Prostějov). 

Náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko) přiznal, že o dalším osudu kulturního domu rozhodne až nové zastupitelstvo. "Uvidíme, co vzejde ze studie proveditelnosti, ale je otázka, jestli už celá akce nebude na novém vedení města. Asi se taková zásadní akce nestihne připravit ze dne na den," řekl náměstek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky společenské a kulturní centrum, opravy, sliby, odklad, radnice, komunální volby, Prostějov, kulturní dům, oprava, ANO 2011, Jiří Pospíšil, Jan Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající kulturní dům v Prostějově se i přes sliby oprav nedočkal. Město promeškalo čtyři roky, tvrdí opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.