Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

U Plumlovské přehrady vyrostla další část cyklostezky. Některým lidem se nelíbí asfalt v lese

U Plumlovské přehrady na Prostějovsku začala sloužit část dlouho očekávané cyklostezky přes Mostkovice, která by měla milovníky kol bezpečně dovézt z Prostějova až k vodě. Některým lidem se však nelíbí asfalt v lese. Obec namítá, že v minulosti proti projektu nikdo nikdy neprotestoval.

Bezpečné cyklistické spojení Prostějova s Plumlovskou přehradou v současné době končí na Hloučele před Mostkovicemi. Jízda po frekventované silnici přes obec je zejména pro rodiče s dětmi složitá. Všichni proto už několik let úpěnlivě čekají na cyklostezku přes Mostkovice. 

První část nyní začala sloužit na opačné straně obce u Plumlovské přehrady. Několik stovek metrů cyklostezky vede lesem až na kraj Mostkovic. "Udělali jsme první etapu od kempu k našemu domu s pečovatelskou službou. Začali jsme z druhého konce a nyní vyřizujeme potřebná povolení na pokračování směrem na Prostějov, hlavně jde o přechod přes Prostějovskou. To je naplánované na příští rok," potvrdil starosta Mostkovic Jaroslav Peška.

Spolu s cyklostezkou obec opravila také silnici okolo přehrady od bývalé turistické základny až po pláž U vrbiček, investice byla celkem 5,5 milionu korun.

Dlouho očekávaná cyklostezka okolo Plumlovské přehrady je otevřená. Přišla na 31 milionů

Na Plumlovské přehradě u Prostějova se dnes otevřela dlouho očekávaná cyklostezka okolo vody. Pro zdejší obyvatele znamená bezpečné spojení s Mostkovicemi, Plumlov si od ní slibuje, že přitáhne turisty. Cyklostezka přišla na 31 milionů korun.

Části lidí se však nelíbí asfalt v lese. "Taky jsem nepochopil důvod. Byla to pěkná přírodní bezúdržbová cesta a nahradil ji nepřehledný asfalt, kde kolo může jet velmi rychle. Co třeba děti, které opravdu nechodí za sebou. Byla to pěkná procházka, teď je to nebezpečný úsek," stěžoval si na sociálních sítích například Lukáš Pálka. A není jediný.

Další lidé naopak asfaltový povrch podporují, protože se na přehradu budou moci dostat například i na kolečkových bruslích. Stejné stížnosti se objevily i před časem, když se budovala asfaltová cyklostezka na Hloučele, která rovněž nahradila přírodní pěšinu. Za oběť tehdy cyklotrase navíc padly i vzrostlé stromy. 

Starosta Mostkovic stížnosti nechápe. "Osmdesát procent lidí je spokojených, ale ti to veřejně nepochválí. Cyklostezka je tam plánovaná už jedenáct let a nikdo nikdy neřekl, že by měla vést jinudy," namítl Peška.

Hygienici zahájili kontroly vody. Na Poděbradech i Plumlovské přehradě je na stupni jedna

První kontroly vody na jezerech Poděbrady u Olomouce a na Plumlovské přehradě u Prostějova ukázaly, že voda je zde v pořádku a lidé se mohou bez obav koupat. Odběry hygienici udělali začátkem týdne, pokračovat v kontrolách budou po celou sezonu.

Od přehrady má cyklostezka přes Mostkovice pokračovat po asfaltových ulicích mezi domky až ke hřišti, kde se přes přechod a spojku za zahradami dostane k cyklostezce na Hloučele. 

"Na silnici mezi domy se udělá pruh pro cyklisty až ke hřišti. Tam rozšíříme stávající chodník, abychom se dostali k panelovce a navážeme na Hloučelu. Chceme pokračovat co nejdříve a spojit celou trasu až do Prostějova," slibuje starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Zuzana Běhalová

Štítky cyklostezka, asfalt, les, stížnosti, výstavba, Plumlovská přehrada, Mostkovice, Hloučela, Prostějov, Vodní nádrž Plumlov, okres Prostějov, přehrada, Jaroslav Peška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Plumlovské přehrady vyrostla další část cyklostezky. Některým lidem se nelíbí asfalt v lese  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.