Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Rozhledna Velký Roudný nabízí krásné výhledy na Slezskou Hartu i na Praděd

V dnešním tipu na výlet se vydáme na rozhlednu Velký Roudný, která stojí na stejnojmenné vyhaslé sopce. Z vyhlídky jsou nádherné výhledy po okolí a také na vodní nádrž Slezská Harta a nedalekou menší sopku Malý Roudný. Při hezkém počasí je vidět i Praděd.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto parkujeme v Roudně na parkovišti u kostela svatého Michala. Obec je asi deset kilometrů severně od Moravského Berouna.

Poté se vydáme podle šipek s nápisy, popřípadě podle naučné stezky Po vulkanitech. Cesta není náročná, ovšem není vhodná pro kočárky. Po zhruba kilometru po pravé straně narazíme na odpočinkové místo s vyhlídkou. Poté pokračujeme k rozhledně a po cestě ještě narazíme na křížovou cestu.

Na vrcholu sopky stojí rozhledna a také kaplička sv. Petra a Pavla. Je možné si zde opéct i buřty. Z rozhledny se naskytne krásný výhled po okolí a také na vodní nádrž Slezská Harta a nedalekou menší sopku Malý Roudný. Při hezkém počasí je vidět až na Praděd.

Zpět se vracíme stejnou cestou, ovšem je možné dále od rozhledny pokračovat po naučné stezce nebo zelené turistické značce.

TIP NA VÝLET: Malý Rabštýn nabízí nádherné výhledy i pozoruhodný dvojitý most

Dnes se vydáme na výlet na Malý Rabštýn u Domašova nad Bystřicí. Na trase jsou nádherné výhledy do přírody, vidět zde můžeme pozoruhodný dvojitý most nebo zajímavý břidlicový lom. Cesta je nádherná, ale místy náročnější, takže není vhodná...

Velký Roudný
Přírodní památka Velký Roudný nad obcí Roudno je nejvyšším vulkánem Nízkého Jeseníku, který byl činný ještě na počátku čtvrtohor. Spolu s Malým Roudným tvoří dominantu okolní krajiny. Na vrcholu kopce ve výšce 780 metrů nad mořem stojí dřevěná rozhledna.
Většina plochy Velkého Roudného byla v minulosti využívána jako zemědělská půda, a to nejen jako louky, ale také jako orná půda. Bývalo to i poutní místo s kapličkou a hospodou na vrcholu. Nahoru vedla z obce Roudno křížová cesta. V roce 1998 se podařilo obnovit pobořený objekt kapličky a později i křížovou cestu, která je turisticky velmi významná.
Výronem lávy z Velkého Roudného vznikly Razovské tufity, které leží u obce Razová.
Zdroj: kudyznudy.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Velký Roudný, Slezská Harta, Praděd, rozhledna, Roudný, křížová cesta, kaplička, Vodní nádrž Slezská Harta, Roudno, vyhlídka, Instagram, Moravský Beroun, naučná stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Rozhledna Velký Roudný nabízí krásné výhledy na Slezskou Hartu i na Praděd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.