Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomouc o nových zahrádkách nerozhodla. Původně slíbené nájemné by poskočilo na dvacetinásobek

Řadu let diskutovaný přesun zahrádkářské kolonie od čistírny odpadních vod do jiné části Nových Sadů v Olomouci dál čeká na rozhodnutí. O zřízení nové osady Andělská se mělo hlasovat na aktuálním městském zastupitelstvu, bod byl nakonec po diskuzi stažen. Zahrádkáři kritizují navrhované ceny jako příliš vysoké. Oproti přislíbené hodnotě z roku 2018 je nájemné na třiadvacetinásobné částce.

V nové zahrádkářské osadě Andělská u železniční trati na Nových Sadech má vzniknout 79 zahrádek o celkové ploše 20 369 metrů čtverečních. Cena jednoho metru čtverečního podle znalců činí 1620 korun a hodnota všech parcel je bezmála 33 milionů korun. K této ceně je nutné připočíst náklady spojené s vybudováním zahrádkářské osady, které mají činit 45,5 milionu korun.

Magistrát nedávno vydal povolení pro stavbu protipovodňových opatření u řeky Moravy na Nových Sadech, která zvýší ochranu této části Olomouce před velkou vodou. Kvůli stavebním úpravám má na podzim zaniknout zahrádkářská kolonie Morava. Proti stavebnímu povolení se zahrádkáři odvolali.

Zástupy zájemců jsou pryč, k poklesu ceny nemovitostí zatím nedochází, říká ředitel Hanácké realitní kanceláře

Se setrvačností typickou pro realitní trh dobíhají projekty a nabídky z předchozích měsíců. Do zájmu o nemovitosti ale významně promlouvá výše sazeb hypotečních úvěrů, které se pohybují zhruba okolo 5,5 procenta. „Prodejní doba u nemovitostí se...

Náhradní kolonie by mohla vzniknout v nedaleké lokalitě Andělská, olomoucké zastupitelstvo o osudu projektu zatím nerozhodlo. Materiál byl z jednání po dlouhé diskusi zastupitelů a zástupců zahrádkářů stažen a záměr projednají odborné komise.

Radnice chce metr čtvereční pozemku v osadě Andělská zahrádkářům nabídnout za cenu tři tisíce korun nebo za roční nájemné respektive pachtovné 115 korun. Z peněz chce pokrýt náklady na vybudování kolonie. Město chce zjistit koupěschopnou poptávku uživatelů zahrádkářské kolonie Morava. "Pro realizaci stavby osady Andělská je nutné, aby počet zájemců o koupi umožnil městu získat dostatek finančních prostředků na vlastní realizaci stavby," stojí ve zprávě pro zastupitele.

Olomoucké zastupitelstvo konečně schválilo převod družstevních bytů

Olomoucké zastupitelstvo po dlouhých odkladech konečně schválilo převod 355 družstevních bytů, za které jejich nájemníci dohromady zaplatí zhruba 50 milionů korun. Doplatek na jeden družstevní byt obnáší 2421 korun a 3246 korun za metr čtvereční....

Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) vybudovat novou osadu slíbilo zahrádkářům z Nových Sadů předchozí vedení radnice. Ceny pozemků a stavebních prací od té doby prudce vzrostly až na dvojnásobek původního odhadu. Opoziční hnutí ProOlomouc připomnělo příslib předchozího primátora Antonína Staňka (ČSSD), který se zahrádkáři jednal o pachtovném ve výši 5 Kč za metr čtvereční.

Aktuální cena pozemků zahrádkáře z kolonie Morava zaskočila. Podle Rostislava Inderky, který na podzim bude muset opustit zahrádku v osadě Morava, radnice původně také navrhovala prodejní cenu pozemků v osadě Andělská 250 Kč až 300 Kč za metr čtvereční. Aktuální materiál počítal s cenou tři tisíce korun za metr.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zahrádkáři, kolonie, zahrádkářská osada, Andělská, Morava, Nové Sady, Olomouc, Povodí Moravy, protipovodňová opatření, pozemek, metr čtvereční, Antonín Staněk, ČSSD, ANO 2011, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc o nových zahrádkách nerozhodla. Původně slíbené nájemné by poskočilo na dvacetinásobek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.