Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Zástupy zájemců jsou pryč, k poklesu ceny nemovitostí zatím nedochází, říká ředitel Hanácké realitní kanceláře

Se setrvačností typickou pro realitní trh dobíhají projekty a nabídky z předchozích měsíců. Do zájmu o nemovitosti ale významně promlouvá výše sazeb hypotečních úvěrů, které se pohybují zhruba okolo 5,5 procenta. „Prodejní doba u nemovitostí se prodlužuje. Investoři s hotovostí drží trh ve stagnaci,“ hodnotí aktuální situaci specialista na oblast nemovitostí a ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar.

Jaký je dopad vyšších úroků u hypoték na realitní trh v regionu Olomouckého kraje?

Do současné situace promlouvají vyšší sazby celkem významně už zhruba od začátku ledna. Je to vidět zejména u nemovitostí určených pro koncového klienta, tedy větších bytů či domů. V těchto případech je potřeba vyšší hypotéka a každý milion dnes stojí spoustu peněz navíc. Při třicetileté splatnosti dnes každý milion úvěru představuje měsíční splátku šest až šest a půl tisíce. U částek šest sedm milionů je takřka nereálné, aby je člověk s běžným příjmem splácel. Banka navíc často úvěr ani neposkytne.

Stovky bytů u tramvajové točny. U olomouckého nádraží plánuje investor stavby za miliardy

Nedaleko tramvajové točny u olomouckého vlakového nádraží by měl vyrůst komplex až 450 bytů a komerčních prostor v odhadované tržní hodnotě přes 2,6 miliardy korun. Projekt bude financovat brněnská investiční skupina DRFG, úvodní stavební práce...

Mění se způsob práce realitních kanceláří?

Doba prodeje se prodloužila. Pro nás, co jsme v realitách delší dobu, to není nic nového. V roce 2010 bylo úplně běžné, že se byt prodával tři měsíce až půl roku. Tak se k tomu vracíme. Se zakázkou se musí víc pracovat, je to také otázka marketingu. Prodávající musí zvážit, jakou kancelář si vybere, aby byla schopná nemovitost kvalitně nabízet. Už nefunguje rychloobrátkový prodej, kdy ten, kdo nabral klienta, tak zvítězil a prodal.

Pravidla a podmínky hypoték zájem ochladily.

Doby, kdy na každý typ nemovitosti byl zástup třiceti čtyřiceti zájemců, už pominuly. Období aukcí a licitování o vyšší cenu trochu končí. Ještě nějaká část trhu peníze má a bojí se vysoké inflace, takže je investuje do nemovitostí. Realitní trh tak drží v nějaké stagnaci. U nemovitostí, kde majitelé chtěli
testovat strop ceny, už dochází i k tomu, že zájemci zkoušejí smlouvat a dosáhnou občas i slev.

Mohou byty či domy i citelněji zlevnit?

Zatím podle mě nedochází k poklesu ceny. Setrvačnost realitního trhu je pomalejší. Lidé nejsou v časové tísni, že by potřebovali něco rychle prodat. Až pokud by doba prodeje byla příliš dlouhá, mohli by se uchýlit ke zlevnění. Je otázka, co se bude dít za dva roky. Inflace poroste daleko rychleji než cena nemovitostí, tím pádem hodnota nemovitostí bude klesat. Těžko poroste o patnáct procent jako tomu ještě nedávno bylo. Na druhou stranu ani žádná jiná investice inflaci asi neporazí.

V Olomouci je v různých fázích výstavby i přípravy řada developerských projektů. Lze odhadnout, jaký o ně bude zájem?

Záleží na načasování a konkrétním umístění. U developerů vnímám, že změnu na trhu také cítí. Někteří staví projekty s tím, že je budou pronajímat a držet je ve vlastnictví. Po čase se můžou teprve rozhodnout, jestli je odprodat nebo co dělat dál. V této oblasti je potenciál, protože lidé nedosáhnou na koupi a někde bydlet musí. Zájem o pronájem větších bytů roste. Dřív se pronajímaly hlavně 1+kk a 2+kk a teď jsou to více i 3+kk a větší byty rodinného typu.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji vzrostla téměř o polovinu. V plánu jsou velké projekty

Bytová výstavba v Olomouckém kraji na začátku letošního roku vzrostla téměř o polovinu. Po dvouletém útlumu kvůli koronaviru začala v prvním čtvrtletí stavba 470 bytů, což je meziročně o 45 procent víc. Velké bytové projekty nebo jejich rozšíření...

Jak tato situace dopadla na specialisty zabývající se finančními produkty?

U finančních poradců klesla práce s novými hypotékami na 30 procent oproti minulému roku. Tím pádem se zabývají investicemi a jinými nástroji svého trhu. Spousta lidí nesplňuje podmínky na hypotéku, které jsou od dubna ještě přísnější. I kdyby se tak zájemci chtěli uskromnit, banka musí podmínky dodržovat, a hypotéku jim neposkytne.

Někteří lidé se z Olomouce stěhují a kupují o něco levnější nemovitosti v okolních menších městech jako Prostějov či Šternberk. Dochází k útlumu i v této oblasti?

Pro někoho to může být cesta, ale ne vždy je to úplná výhra. V těchto městech už to taky není tak levná pohádka. V Prostějově jsou ceny velice podobné Olomouci, když se navíc započítají náklady na dojíždění, které nyní výrazně rostou, tak to vychází skoro stejně. Hypotéku je nutné získat v obou případech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Investice, byty, nemovitosti, bydlení, dům, nákup, hypotéka, realitní kancelář, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj, nemovitost, hypoteční úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupy zájemců jsou pryč, k poklesu ceny nemovitostí zatím nedochází, říká ředitel Hanácké realitní kanceláře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.