Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Noc kostelů zítra otevře kapli Arcibiskupského paláce v Olomouci nebo hradní kapli na Bouzově

Do více než 190 kostelů, kaplí, sborů a modliteben v olomoucké arcidiecézi, které bývají běžně otevřené jen v čase bohoslužeb, se zájemci budou moci podívat v rámci letošní Noci kostelů, která se koná tento pátek. Čtrnáctý ročník oblíbené akce zahrnuje kromě prohlídek také koncerty nebo malování.

"Po covidové pauze nabízí Noc kostelů znovu otevřené brány mnoha chrámů a kaplí. Přeji vám nejen radost z objevu krásy nebo kousku zajímavé historie, ale také setkání s oslovující přítomností Boha, tajemný dotek jeho lásky," popřál všem zájemcům olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Přímo v Olomouci se podle tiskové zprávy otevře 26 sakrálních objektů, jedenáct jich bude v Kroměříži, po sedmi v Prostějově a Svitavách, šest v Přerově a Šumperku a pět ve Zlíně. Otevřou se rovněž objekty, kam se veřejnost běžně nedostane, například biskupská kaple Arcibiskupského paláce v Olomouci, nemocniční kaple v olomoucké Fakultní nemocnici nebo hradní kaple na Bouzově.

Vůbec poprvé se například otevře kostel sv. Urbana v olomoucké místní části Holice, kde budou pro děti připraveny tematické omalovánky a zazpívá sbor pod vedením sbormistryně Jany Synkové. V olomouckém kostele Panny Marie Sněžné zase s díly světových mistrů vystoupí chrámový sbor Salve a v Rudě nad Moravou se v kostele sv. Vavřince uskuteční benefiční koncert pro Ukrajinu a po něm i beseda s ukrajinskými uprchlíky.

Noc kostelů v kraji otevře osmdesát kostelů a představí i zbořený kostel sv. Petra a Pavla v Olomouci

Stopy po již zbořeném kostele svatého Petra a Pavla v Olomouci, ale i jedinou původní vojenskou kapli v České republice v kasárnách generála Zahálky v Hranicích představí letošní Noc kostelů v Olomouckém kraji. Návštěvníkům církevních památek se...

Ochutnávka klášterního piva a mešních vín je připravena v kostele Navštívení Panny Marie v Suchdole-Jednově, v kostele sv. Mikuláše v Horce nad Moravou budou moci lidé vystoupat na věž a v Cholině v kostele Nanebevzetí Panny Marie zase nahlédnout do kronik a vlastivědných knih.

"Kromě prohlídek věží, krypt a jiných prostor se pořádají koncerty, vystupují sbory, kreslí se a maluje. Každý objekt má co nabídnout, byť jeho krása nemusí být nutně umělecky hodnotná. Přítomný je tu i rozměr společného objevování a sounáležitosti s lidmi, ať už jsou to duchovní, dobrovolníci nebo návštěvníci samotní, kteří atmosféru této Noci významně vytváří," podotkl diecézní koordinátor David Mikša.

Program letošní Noci kostelů, kterou vytvářejí stovky dobrovolníků, je k mání na webu nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ado.cz

Štítky Noc kostelů, kaple, koncerty, prohlídky, Graubner, Olomoucký kraj, kostel, Olomouc, Bouzov, Arcibiskupský palác, Jan Graubner, Nanebevzetí Panny Marie, Jana Synková, Kroměříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc kostelů zítra otevře kapli Arcibiskupského paláce v Olomouci nebo hradní kapli na Bouzově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.