Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V Rudolfově aleji v Olomouci se opět chystá štafeta na vozíku. Zájemci musí ujet 250 metrů

V Rudolfově aleji ve Smetanových sadech v Olomouci se v pátek opět uskuteční dvanáctihodinový maraton ve štafetě na invalidním vozíku. Zájemci budou muset zdolat trasu o délce 250 metrů. Do akce, jejímž smyslem je propojit svět zdravých a handicapovaných, se každoročně zapojuje několik set lidí všech generací.

Akce místních vozíčkářů se po dvouleté pauze opět odehraje v předvečer olomouckého půlmaratonu. "Cílem Olomoucké štafety na vozíku je, přiblížit široké veřejnosti problematiku osob s tělesným handicapem. Každý, kdo absolvuje naši trať, si může vyzkoušet, jaký je pohled na svět z mechanického vozíku a jaká námaha a obtíže jsou s jízdou spojeny. Jedna trať, dva světy…, to je letošní velice výstižný slogan naší akce," uvedl ředitel pořádajícího Spolku Trend vozíčkáři Olomouc Tomáš Zrnka.

Do štafety se každoročně zapojují lidé napříč generacemi i školní třídy, zaměstnanci a firmy. Letos pořadatelé cílí také na firemní kolektivy. "Na startu nás také navštíví řada známých osobností z regionu. Loni byl jednoznačným rekordmanem šéfkuchař Roman Paulus, který projel trať v absolutně nejkratším čase a prohlásil, že je celý život zvyklý pracovat v kuchyni rukama, a proto je má silné," podotkl další člen spolku Milan Papežík.

Olomouckou štafetu neskolilo vedro ani noční bouřka, letošní ročník opět trhl rekord

Bezprostředně před olomouckým půlmaratonem se od páteční deváté hodiny ranní do sobotní deváté hodiny ranní konala čtyřiadvacetihodinová Olomoucká štafeta na vozíku. Vedru a bouřce navzdory, letošní ročník zase pokořil rekord z minulého roku.

Během dvanáctihodinového programu nabídnou pořadatelé řadu workshopů. Veřejnost si mimo jízdy na vozíku bude moci vyzkoušet i jiné sporty pro handicapované, jako jsou například sledge hokej nebo boccia. Připraven bude také slackline workshop s instruktorem a ballance boardy.

Štafetu vozíčkářů kromě sportovní části doprovodí také kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na žonglérskou show Cirkusu Levitare a celou akci doprovodí pět koncertů v podání kapel Isbina a Minami, vítěze hudební soutěže Zbyńka Drdy a zpěváka Richarda Pachmana. Hudební program završí kapela Stracené Ráj. Akce se uskuteční za každého počasí. 

Smyslem štafety, která se v Olomouci koná od roku 2013, je veřejnosti ukázat, že lidé se zdravotním handicapem to při pohybu po městě často nemají jednoduché. Forma štafety byla podle organizátorů zvolena záměrně jako symbol tvorby řetězce, jehož články jsou lidé bez zdravotních omezení i lidé s handicapem. Štafeta byla až do roku 2016 čtyřiadvacetihodinová. Tehdy se akce účastnilo rekordních 736 lidí. Poslední tři roky se koná ve zkráceném dvanáctihodinovém režimu od 10 do 22 hodin.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Spolek Trend vozíčkáři Olomouc

Štítky závody, invalidní vozík, štafeta, menšiny, kondice, handicapovaní, Olomouc, vozík, alej, Roman Paulus, Richard Pachman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rudolfově aleji v Olomouci se opět chystá štafeta na vozíku. Zájemci musí ujet 250 metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.