Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jan Šafařík: Chovat se odpovědně se vyplácí firmám i obcím

PR článek

Společenská odpovědnost je termín, se kterým se v poslední době mohou lidé setkat na každém rohu – mluví o něm politici, manažeři, zaměstnanci firem, ale také zástupci veřejné správy. Jan Šafařík je náměstek hejtmana Olomouckého kraje a zaměřuje se mimo jiné právě na společenskou odpovědnost. O ní, ale také o dalších věcech, které s tímto pojmem souvisí, je následující rozhovor.

Co je vlastně společenská odpovědnost?
Znamená to, chovat se férově a ohleduplně k lidem, k obchodním partnerům, ke komunitě, kde žijeme, k přírodě a životnímu prostředí. Jedná se o postupy, které vedou k dlouhodobé udržitelnosti fungování organizací a společností. Stejně jako udržitelnost, zabývá se společenská odpovědnost nejen otázkami životního prostředí, ale také sociálními otázkami včetně spokojenosti zaměstnanců. Představit si můžeme od efektivního využívání energií, třídění odpadu, rovný přístup k zaměstnancům nebo možnost vyváženosti pracovního a osobního života. V ekonomické oblasti to je třeba etické jednání, transparentnost, etika v podnikání, podpora lokálních výrobců nebo také například včasné placení faktur.

Kraj vyhlásil další ročník soutěže o Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost. O čem tahle soutěž je?
Cílem regionálního kola soutěže je zvýšit povědomí o společenské odpovědnosti a zviditelnit ty, kteří se ekologickými a sociálními aktivitami i férovým jednáním zabývají. Odpovědné chování je skutečně ekonomicky výhodné. Podniku, organizaci i obci může přinést řadu výhod a zisků především nefinančního rázu. Že máme v našem kraji mnoho společensky odpovědných firem, neziskových institucí, ale i živnostníků, nám ukázal první ročník soutěže. 

Mluvil jste o ziscích nefinančního rázu. Můžete to přiblížit?
Ano, je to trochu neobvyklá formulace. Uvedu to na příkladu. Firma, která se dobře stará o své zaměstnance i životní prostředí, získá výhodu v tom, že lidé u ní budou rádi a dobře pracovat – zaměstnavatel tak nebude muset hledat nové pracovníky a složitě je zaškolovat. Prostě proto, že mu zaměstnanci nebudou odcházet za lepším. Navíc tím, že podnik vysadí například novou alej, udělá hodně pro životní prostředí i pro to, aby si veřejnost takové firmy vážila.

Je společensky odpovědný Olomoucký kraj?
Snažíme se. V minulé roce jsme získali auditovaný certifikát společenské odpovědnosti. Krajský úřad například pravidelně zjišťuje spokojenost svých zaměstnanců, ptá se jich, co by měl vylepšit, co úředníky trápí, nebo naopak, co lidé hodnotí kladně. Naši zaměstnanci se pravidelně zapojují do ekologických aktivit, nedávno se zúčastnili třeba akce Do práce na kole.

Jak si myslíte, že bude vypadat letošní ročník?
Minulý rok proběhl první ročník a jsem přesvědčen, že velmi úspěšně. Když jsme si srovnali celkové hodnocení „našich“ výsledků s výsledky v jiných krajích, byly jsme na tom srovnatelně, ne-li dokonce i lépe. A vím, že takových firem, podniků nebo organizací je v našem kraji spousta. Do soutěže společenské odpovědnosti se může přihlásit každý. Proto bych chtěl vyzvat všechny vhodné subjekty – obce, města živnostníky, malé či větší podniky či veřejné subjekty, aby se do soutěže přihlásili.

Druhý ročník soutěže Cena hejtmana Olomouckého kraje za společenskou odpovědnost
Do 30. září 2022 se mohou firmy, neziskovky, živnostníci, ale také školy a obce hlásit do soutěže o Cenu hejtmana Olomouckého kraje za společenskou odpovědnost. Dobrovolné uplatňování zásad společenské odpovědnosti přináší konkurenční výhody a je pozitivně vnímáno jejich okolím.
Nejen zájemci o soutěž, se mohou zúčastnit bezplatných online seminářů, kterými vás provede manažerka společenské odpovědnosti. Termíny seminářů 20., 21. a 22. června 2022.
Na seminář pro příslušnou soutěžní kategorii se můžete přihlásit na webových stránkách www.cenykraje.cz, nebo přímo přes odkaz ZDE.
Všechny informace o soutěži a soutěžních kategoriích včetně přihlášky jsou k dispozici na webových stránkách www.cenykraje.cz/SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cena hejtmana, společenská odpovědnost, Olomoucký kraj, Jan Šafařík, soutěž, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Šafařík: Chovat se odpovědně se vyplácí firmám i obcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.