Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Dým se valil i zavřenými okny, vzpomíná zachránce mladíka. Dům zapálil jeho děda

Starosta Hranic ocenil dobrovolného hasiče a kominíka, který v polovině května v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku zachránil z hořícího domu šestadvacetiletého mladíka. Pohotově mu přistavil žebřík. Dům zřejmě kvůli rodinným sporům zapálil mladíkův osmdesátiletý děda. Policie ho již obvinila z pokusu o vraždu.

Pátek 13. května letošního roku byl pro Vojtěcha Šubu z Uhřínova a jeho syna opravdu výjimečným dnem. 

"Pracovali jsme v domě v Lipníku nad Bečvou, kde jsme vložkovali komín. Byli jsme tam asi tři hodiny a už jsme se chystali k odjezdu, barák vedle najednou vybuchl. Vyletěla okna ze spodního patra na ulici a z domu se vyvalil kouř a plameny. Volal jsem hasiče, ti však byli obsazení, tak jsem utíkal přímo k tomu domu," popisuje první okamžiky Šuba.

U hořícího domu byla mezi prvními rovněž jedna ze sousedek, která Šubovi řekla, že uvnitř je vnuk. "Zepředu se tam dostat nedalo, celé schodiště bylo v plamenech a z oken se valil kouř. Tak jsem dům obešel zezadu a na balkoně byl opravdu mladík se psem," vzpomíná Šuba.

Škodu okolo tří milionů korun zřejmě způsobil výbuch v rodinném domě v Lipníku nad Bečvou. Po výbuchu hořelo celé přízemí stavby, požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů. Majitele stavení zachránil z patra soused, který mu pomohl s únikem z...

Mladík chtěl v šoku skočit dolů, ale byl pět až šest metrů vysoko, tak mu to Šuba rozmluvil. Mladík mu nicméně poradil, že v přístřešku je žebřík. "Vytáhl jsem ho a vylezl nahoru na balkon. Kluk nebyl schopný se se psem dostat se dolů, tak jsem psa vzal a potom slezl i on," vypráví Šuba.

Poté oba rychle utekli do bezpečí, a to už k požáru přijeli hasiči i policie.

"Bylo to hrozně rychlé a také hrůzostrašné. Praskaly luxfery a kouřilo se i ze zavřených oken, gumy se úplně tavily. Měl jsem strach, že něco vyletí. Přední okna letěla možná až deset metrů na ulici a my jsme nevěděli, co v tom baráku ještě je, co tam číhá, třeba plynová bomba. Hořelo to hrozně rychle a bylo to celkem děsivé," popisuje Šuba.

Jako dobrovolný hasič ovšem věděl, do čeho jde a s odstupem říká, že by to určitě udělal znovu. Starosta Hranic Jiří Kudláček (Naše krásné Hranice) před pár dny oba dva dobrovolné hasiče, kteří byli na místě, otce i syna, ocenil. "Okamžitě přispěchali na místo události ještě před příjezdem záchranářů a z hořícího domu zachránili jednu osobu," uvedl starosta.

Osmdesátník podpálil benzínem dům v Lipníku. Kriminalisté ho obvinili z pokusu vraždy vnuka

Rozsáhlý požár zasáhl v polovině května jeden z rodinných domů v Lipníku nad Bečvou, krizová situace ale nevznikla náhodou. Oheň založil osmdesátiletý senior pravděpodobně kvůli rodinným sporům. Plameny uvěznily v domě jeho vnuka, mladíkovi se...

Osmdesátiletého prarodiče již policie obvinila z pokusu o vraždu. V domě rozlil benzín a hořlavinu zapálil. Potí nasedl do auta a odjel pryč. Výbuch a rozsáhlý požár zničil schodiště a v prvním patře uvěznil vnuka.

Podle kriminalistů byly motivem zřejmě rodinné spory. "Obviněný muž nebyl v minulosti trestně stíhán. Za zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu a přečin poškození cizí věci mu hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let," sdělil na začátku června mluvčí policie Libor Hejtman.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Město Hranice

Štítky vražda, děda, požár, vnuk, záchrana, dobrovolný hasič, ocenění, Hranice, Lipník nad Bečvou, dům, okno, policie, okres Přerov, Uhřínov, Jiří Kudláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dým se valil i zavřenými okny, vzpomíná zachránce mladíka. Dům zapálil jeho děda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.