Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Olomouc si chce došlápnout na energošmejdy. Zakáže podomní prodej energií

Olomoucká radnice si chce došlápnout na nepoctivé prodejce nebo zprostředkovatele energií, takzvané energošmejdy. Prodej zboží nebo poskytování služeb v energetických odvětvích nebude možné na území města mimo obchodní prostory. Nové nařízení začne platit od července, pokuta může být až 100 tisíc korun.

Radnice se nařízení rozhodla vydat i kvůli tomu, že v době zdražování energií roste aktivita nepoctivých obchodníků s dodávkami elektřiny a plynu. "Vydání takového nařízení, které dokáže lépe ochránit spotřebitele, nám umožnila novela zákona, která stanovuje nové podmínky pro působení dodavatelů energií a především zprostředkovatelů, s nimiž se pojí většina stížností," uvedl tajemník olomouckého magistrátu Jan Večeř.

Nařízení od 1. července na celém území města zakáže prodej zboží nebo poskytování služeb v oblasti energetiky mimo obchodní prostory, a to podomní i pochůzkovou formou. Důvodem k vydání je skutečnost, že s účinností od letošního 1. července bude zprostředkovatelská činnost v energetických odvětvích vyjmuta z režimu živnostenského podnikání a nebude se na ni vztahovat regulace prostřednictvím tržního řádu.

Olomouc navýší svůj podíl v Oltermu. Budeme mít lepší kontrolu nad cenami tepla, tvrdí město

Město Olomouc navýší svůj podíl ve společnosti Olterm & TD, od čehož si slibuje lepší kontrolu nad cenami tepla pro téměř třicet tisíc bytů v Olomouci a v nedalekých Hlubočkách. Město má nyní v Oltermu zhruba třetinový podíl, který vzroste na 49...

Pokud prodejce či zprostředkovatel nařízení poruší, může za tento přestupek dostat od radnice pokutu do 100 tisíc korun. "Dohled nad dodržováním nařízení budou provádět pracovníci magistrátu a strážníci městské policie, které je možno kontaktovat na lince 156," dodal vedoucí živnostenského odboru magistrátu Zdeněk Machalíček.

Mluvčí radnice Radka Štědrá upozornila, že podle novely energetického zákona se od 1. července zprostředkovatelská činnost v energetice stane novým druhem podnikání. "Zprostředkovatelé budou moci působit na energetickém trhu pouze s oprávněním od Energetického regulačního úřadu a budou zapsáni v registru. Pro získání oprávnění bude muset zprostředkovatel splnit několik podmínek, například mít vzdělání a praxi v energetice," uvedla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto deposithotos.com

Štítky energošmejdi, zákaz, prodej, energie, nařízení, Olomouc, magistrát, energetika, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc si chce došlápnout na energošmejdy. Zakáže podomní prodej energií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.