Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

VIDEO: Vlci se při svých cestách po střední Evropě toulají i Litovelským Pomoravím, zjistili ochránci přírody

Vlci při svých toulkách po střední Evropě zamíří i do míst, kde by je nikdo nečekal. Ochránci přírody jejich výskyt opakovaně potvrdili například v Litovelském Pomoraví, které tyto šelmy putující z Rakouska do Polska využívají jako migrační koridor. Nezastaví je například ani taková překážka, jakou je dálnice D35.

V letošním roce Vlčí hlídky zachytily na severní Moravě vlky už několikrát. V zimě se dva vlci usadili v Rychlebských horách, dalšího vlka zachytila v březnu fotopast také v Litovelském Pomoraví. "Potvrzuje se tím, že aspoň některým velkým šelmám se daří tuto chráněnou krajinnou oblast využívat jako migrační koridor, a to i přes překážku v podobě nedaleké dálnice D35," vysvětluje Anna Řezníčková z Hnutí Duha Šelmy.

Cesty vlků po střední Evropě monitorují ochránci přírody již delší dobu. Loni v květnu ve spolupráci s vědci z Veterinární univerzity ve Vídni sledovali díky GPS obojku pochod mladého vlčího samce z Rakouska do Polska. Vlk se nejprve vydal směrem na Třebíč a Náměšť nad Oslavou, kde se zdržel několik dní, pravděpodobné zde ulovil kořist. Pak se dal na sever, úspěšně překonal dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Velkou Bíteší, zamířil na Drahanskou vrchovinu a pohyboval se jen zhruba 12 kilometrů od míst, kde letos v zimě srazilo jiného vlka auto na dálnici u Olšan na Prostějovsku. 

DNA analýza vlka sraženého u Olšan: po lovu v Bavorsku putoval stovky kilometrů na Hanou

V polovině ledna nalezli lidé tělo psovité šelmy nedaleko dálnice v katastru obce Olšany u Prostějova. Genetická analýza potvrdila prvotní odhady, že se jedná o uhynulého vlka. Rozbory přinesly i řadu dalších poznatků o cestě zvířete, které...

"Další velkou překážkou byla dálnice D35 mezi Litovlí a Olomoucí. Tu vlk překonal pravděpodobně mezi Lošticemi a Mladčí. Vydal se směrem na Úsovsko a Nízký Jeseník, jeho další cesta pak obcházela Hrubý Jeseník přes Bruntálsko, kolem Krnova až do Polska. Celá pouť Moravou mu zabrala jen 14 dní," popsala v tiskové zprávě Řezníčková.

Po 250 kilometrech a 19 dnech se nakonec mladý samec dostal až do rozlehlých lesů v okolí polského města Lubliniec, zhruba 90 kilometrů od hranic. Ochránci přírody z polské organizace Stowarzyszenie dla Natury Wilk už mají několik snímků vlka ve společnosti samice, šelmy si navíc intenzivně značkovali celé teritorium. "Je tedy možné, že se jim letos na jaře podařilo založit smečku," vysvětlila Řezníčková.

Podobný přesun se odehrál už na přelomu let 2019 a 2020. Dvouletá samice se z rakouského vojenského prostoru Allensteig vydala přes Šumavu do vojenského výcvikového prostoru Hradiště v Doupovských horách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí Duha Šelmy

Štítky vlk, šelma, Litovelské Pomoraví, fotopast, GPS, Hnutí DUHA, Olomoucký kraj, ochrana přírody, střední Evropa, Dálnice D35, Polsko, CHKO Litovelské Pomoraví, Rakousko, ÚSOVSKO a. s., Rychlebské hory, Severní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vlci se při svých cestách po střední Evropě toulají i Litovelským Pomoravím, zjistili ochránci přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.