Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Archeologové objevili ve Slavoníně další desítky žárových hrobů. Jde o největší osadu svého druhu na Moravě

Padesátku žárových hrobů včetně uren již v letošním roce objevili archeologové při průzkumu lokality v olomoucké části Slavonín, kde se mají stavět rodinné domy. Místo experti zkoumají již od roku 2008, jde o nejrozsáhlejší osadu takzvané jordanovské kultury na Moravě.

Průzkum provádějí odborníci z Archeologického centra Olomouc. Nejzajímavější nálezy pochází z období takzvaných popelnicových polí z počátku doby železné.

"Název popelnicové pole je odvozen od charakteristického pohřebního rituálu této doby, který spočíval ve spalování mrtvých a ukládání jejich pozůstatků do uren – popelnic," vysvětlil vedoucí archeologických výzkumů ve Slavoníně Marek Kalábek.

U kostela sv. Mořice v Olomouci archeologové objevili textilní čelenku zdobenou českými granáty

Rekonstrukce vodovodu podél jižního a západního průčelí kostela sv. Mořice v Olomouci přinesla pozoruhodné archeologické nálezy, například textilní čelenku zdobenou českými granáty, medailonky, křížky nebo torzo relikviáře či boty. Archeologové...

Letos zde archeologové objevili již padesát žárových hrobů včetně uren. Místo zkoumají od roku 2008, dosud odkryli 612 sídlištních objektů a 297 hrobů. Jedná se tak o jedno z největších nalezených pohřebišť popelnicových polí v našem regionu. Velká část sídlištních objektů pochází z počátku pozdní doby kamenné, což znamená, že jde o nejrozsáhlejší osadu takzvané jordanovské kultury na Moravě.

"Archeologický výzkum ve Slavoníně probíhá za výrazné finanční pomoci Olomouckého kraje," sdělil v tiskové zprávě krajský radní pro oblast kultury Jan Žůrek (Spojenci).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archeologické centrum Olomouc

Štítky archeologie, žárový hrob, doba železná, Slavonín, Olomouc, Morava, kultura, Archeologické centrum Olomouc, Jan Žůrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové objevili ve Slavoníně další desítky hrobů. Jde o největší osadu svého druhu na Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.