Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Město Černivci na jihozápadě Ukrajiny požádalo o pomoc. Dostane sanitku, která sloužila na Šumpersku

Město Olomouc vyslyší žádost ukrajinského města Černivci a pošle tam sanitku, kterou tamní lékaři nutně potřebují. Sanitní vůz původně sloužil v Šumperku, Olomouc ji dostal darem od kraje. Jakmile dar schválí olomoucké zastupitelstvo, sanitka může ihned odjet.

Ve městech Černivci na jihozápadě Ukrajiny se hromadí nejen uprchlíci z válečných zón, ale i zranění vojáci. Do města již v minulosti směřovala z Olomouce humanitární pomoc, starosta Černivci se nyní na Olomouc obrátil s žádostí o pomoc. 

Olomoučtí radní již žádosti vyhověli a na Ukrajinu pošlou sanitní vůz. "Chtěl bych poděkovat za to, že nám kraj daroval vysloužilou, ale stále plně funkční a vybavenou sanitku, která ještě může pomáhat. Obratem ji pošleme do ukrajinského města Černivci, se kterým spolupracujeme už od samého začátku válečného konfliktu. Takže zatímco Olomoucký kraj nyní brázdí nové moderní vozy, můžeme jeden z těch starších smysluplně využít tam, kde je zrovna potřeba," sdělil v tiskové zprávě primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO).

Na Ukrajinu dorazila pomoc z Olomouce. Kromě dek a potravin město poslalo i dron

Pětadvacet tun léků, zdravotnického materiálu, spacáků, dek, trvanlivých potravin a speciální optické techniky z Olomouce již dorazilo do skladů civilní obrany v ukrajinských Černivcích. Kamiony se zdržely na slovensko-ukrajinských hranicích. Tamní...

Olomouc tak reagovala na žádost starosty Černivci. "Naše město se stalo úkrytem mnoha lidí, kteří sem utekli před bombovými útoky. Jejich více než 50 tisíc a jejich počet stále narůstá. Snažíme se plně zajistit, aby měli vše potřebné. Co ale nejvíce k zajištění služeb potřebujeme, jsou vozidla," uvedl starosta Černivci Roman Klichuk.

Sanitka měla svou domovskou stanici v Šumperku, sloužit bude v městské nemocnici v Černivci. S tímto městem Olomouc spolupracuje od počátku války, na Ukrajinu již vypravila dva kamiony s pětadvaceti tunami humanitární pomoci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Blanka Martinovská

Štítky Ukrajina, sanitka, dar, agrese, napadení, válka, Rusko, Olomoucký kraj, Olomouc, Šumperk, Černovice, okres Šumperk, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Černivci na jihozápadě Ukrajiny požádalo o pomoc. Dostane sanitku, která sloužila na Šumpersku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.