Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Smart WC olomoucký park nedostane. Památkáři odmítli demolici zdevastovaných toalet

Vybavenost centra města Olomouce veřejnými toaletami by se měla zlepšit od března příštího roku. Město plánovalo už před dvěma lety demolici zchátralé stavby na okraji jednoho z parků a instalaci mobilních toalet, ze záměru nakonec sešlo. Nyní má radnice připravený nový projekt kompletní staleté posprejované stavby. Čekat se však bude na připojení objektu k elektřině.

Bývalé veřejné toalety v Čechových sadech byly naposledy v provozu při návštěvě papeže Jana Pavla II. v roce 1995. Od roku 2010 existoval podle serveru iDNES.cz plán na jejich obnovu, ale kvůli finanční náročnosti vedení města preferovalo jinou variantu. K nákladné verzi se nakonec muselo město znovu vrátit. „Podle dřívějšího záměru vedení města měla být budova veřejných toalet zbourána a její funkci měly zastoupit mobilní smart toalety. Národní památkový ústav však s demolicí nesouhlasil, což odůvodnil tím, že se jedná o architektonicky hodnotný objekt. Radní původní záměr přehodnotili a zvolili sice dražší, ale trvalejší variantu a nechali vypracovat projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci staré budovy,“ objasnila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Jak hodnotíte dostupnost veřejných toalet v Olomouci?

Celkem hlasovalo220 čtenářů

Nevzhledný kout parku v centru města by se tak měl proměnit, ve správě bude mít zařízení Výstaviště Flora. Budova dostane nová okna, dveře, střechu i podlahu a vnitřní vybavení. K dispozici bude i přebalovací pult či pítko ze strany budovy pro návštěvníky Čechových sadů či nedalekého dětského hřiště, k budově povede nový mlatový chodník.

Při potřebě návštěvy toalet nejsou možnosti v centru Olomouce příliš široké, častou záchranou jsou WC v nákupních centrech. „Ačkoli se to může zdát jako drobnost ve všech záležitostech, které město řeší, absence čistých veřejných toalet, zejména v parcích, vychází z mnoha průzkumů jako věc, která Olomoučany i návštěvníky města trápí. Jsem proto rád, že se nám podařilo v tomto posunout a věřím, že hlavně rodiče s dětmi, kteří navštěvují blízké hřiště v Čechových sadech, nové WC ocení. Sám tam s dětmi často chodím,“ říká primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Olomoucká radnice se brání, že na třídě Svobody přechody pro chodce rušit nechce

Jednu z hlavních dopravních tepen v Olomouci, frekventovanou třídu Svobody, kde jsou některé úseky již v havarijním stavu, čekají opravy. Část opozice před časem upozornila na to, že projekt navrhoval zrušení některých přechodů pro chodce. Vedení...

Objekt čeká napojení na vodovod a kanalizaci, komplikovanější je však situace ohledně elektrické přípojky. „My jsme připravení, projektová příprava je hotová a na akci máme vydané platné územní a stavební povolení. Bohužel, kvůli přeložce trafostanice nám ČEZ posunul termín připojení až na březen 2023. Tou dobou ale už chceme být s rekonstrukcí hotovi a bude zbývat jen připojení k elektřině. Snažíme se zatím vyřešit případné dočasné napojení odněkud z Flory, ale to je zatím v řešení,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Rekonstrukce budovy veřejných toalet včetně všech přípojek bude stát zhruba 3 miliony korun. „Začít by se mělo ještě během letních prázdnin,“ podotkla mluvčí Doleželová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Město, Olomouc, park, Čechovy Sady, Olomouc veřejné toalety, toaleta, wc, rekonstrukce, demolice, radnice, Jan Pavel II., Jana Doleželová, Národní památkový ústav, Miroslav Žbánek, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smart WC olomoucký park nedostane. Památkáři odmítli demolici zdevastovaných toalet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.