Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Plumlov má i letos kvůli rekonstrukci méně vody. Snad se opět rychle nezkazí, doufají místní

Ani v letošní letní sezoně nebude Plumlovská přehrada na Prostějovsku plně napuštěná kvůli probíhající rekonstrukci. Loni vedl nízký stav hladiny k rychlému zkažení vody a odlivu rekreantů a turistů. Podnikatelé v turistickém ruchu se modlí, aby se letos podobná situace neopakovala.

Loňská sezona na Plumlovské přehradě u Prostějova začala špatně. Už koncem června měla voda mírně zhoršenou kvalitu, v srpnu zde pak platil zákaz koupání. Jedním z důvodů byla nízká hladina vody. Ta je i letos.

"Kvůli bezpečnosti obyvatel pod hrází vodní nádrže je částečně snížená hladina v nádrži. V současnosti je hladina na kótě 271,9 metrů nad mořem. Přibližně tuto úroveň musí vodohospodáři kvůli bezpečnosti obyvatel udržovat až do ukončení stavebních prací," potvrdil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Na Plumlově vodohospodáři od loňského března opravují přeliv a opevňují pravý břeh. Práce neskončí dřív než v září.

Podnikatelé v turistickém ruchu a obce v okolí přehrady doufají, že voda vydrží čistá co nejdéle. "Jakmile se voda zkazí, hned vidíme odliv lidí z kempu a také z přehrady. Finančně podporujeme srážedla fosforu, ale je to pár let zpátky, kdy přetekl Podhradský rybník, kde byla zelená voda, a v tu ránu se přehrada z jedničky dostala na pětku," popisuje nejistou situaci starosta Mostkovic, které leží pod přehradou, Jaroslav Peška

Sezona na Plumlovské přehradě letos nezačíná dobře. Je zde málo vody

Pro Plumlovskou přehradu u Prostějova nezačíná letošní sezona moc dobře. Rekreanti a podnikatelé si stěžují, že v nádrži se nedá koupat, protože je zde málo vody a zapáchá. Povodí Moravy vysvětluje, že po opravách nestihlo nádrž napustit. V...

Vodohospodáři nyní na Plumlově dělají úpravy, aby zajistili bezpečí i při příchodu desetitisícileté povodně. Již dokončili práce na opevnění pravého břehu a stavbu železobetonových konstrukcí a kamenné obložení přelivu. Stavba nyní pokračuje pod hrází. "V řádu tří týdnů budou ukončeny všechny betonářské práce v obou vývarech a budeme pokračovat v kamenných obkladech v prostoru obou vývarů," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Aby mohly práce probíhat, vodohospodáři museli postavit provizorní potrubí o délce 150 metrů. Rekonstrukce začala loni v březnu a potrvá do září letošního roku. Náklady jsou 30,5 milionu korun. 

Požadavky na desetitisíciletou povodeň od nynějška platí nejen u nových přehrad, ale také při všech rekonstrukcích. Podobné opravy jako na Plumlově Povodí již provedlo například na Bystřičce, v Opatovicích, Boskovicích nebo v Koryčanech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Plumlovská přehrada, hladina, podstav, opravy, Povodí Moravy, Plumlov, rekonstrukce, přehrada, Vodní nádrž Plumlov, vodní hospodářství, okres Prostějov, Povodí Moravy (státní podnik), Prostějov, Jaroslav Peška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plumlov má i letos kvůli rekonstrukci méně vody. Snad se opět rychle nezkazí, doufají místní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.