Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Sezona na Plumlovské přehradě letos nezačíná dobře. Je zde málo vody

Pro Plumlovskou přehradu u Prostějova nezačíná letošní sezona moc dobře. Rekreanti a podnikatelé si stěžují, že v nádrži se nedá koupat, protože je zde málo vody a zapáchá. Povodí Moravy vysvětluje, že po opravách nestihlo nádrž napustit. V poslední době totiž málo pršelo.

Na jedné z nejvyhledávanějších pláží na Plumlově U vrbiček voda ustoupila až o třicet metrů. Zatímco na začátku je pláž vysypaná, dál je bahno, přes které vede jediná cesta za koupáním. Voda je tak nízko, že uprostřed přehrady dokonce vystupuje stará hráz. Na březích leží mrtvé ryby.

Lidé, kteří se na Plumlov přijeli rekreovat, jsou zoufalí. "Netušil jsem, že to tady bude takhle vypadat, a doufám, že to nebude po celou sezonu," zlobil se například muž, který na přehradu dorazil se dvěma dcerami a padelboardem. 

Nešťastná je i starostka Plumlova Gabriela Jančíková. "Určitě bychom si zahájení sezony uměli představit lépe a je pravda, že voda trochu zapáchá, ale Povodí Moravy napouští maximum, co může. Bohužel vody není tolik," povzdechla si starostka.

U Plumlovské přehrady roste nový most na cyklostezce. Podívejte se!

Na Plumlovské přehradě u Prostějova stavbaři usazovali konstrukci mostu na nově budované cyklostezce. Šlo o složitou a sofistikovanou operaci. Most je poslední chybějící úsek nové cyklostezky okolo přehrady, která by měla být otevřená už v letošním...

Provozovatel pláže U vrbiček Radek Kocourek je z nízké hladiny také smutný. "Voda tady je, není to katastrofa a rozbory zatím vycházejí dobře. Rekreační sezona však bohužel nazačíná normálně," obává se Kocourek.

Málo vody může v průběhu léta nahrát sinicím, lidé začnou odříkat domluvené pobyty, utrpí místní kempy. 

Povodí Moravy vysvětluje, že přírodě poručit neumí. Na Plumlovské přehradě nyní modernizuje přeliv a opevnění břehu, aby nádrž zvládla až desetitisíciletou povodeň. Práce vyžadovaly snížení hladiny, což využilo i město Plumlov, které dokončuje most, poslední část cyklostezky okolo vody. Vodohospodáři původně vše naplánovali tak, aby na sezonu byla hladina zpět.

Zradilo je však počasí. Stavební práce přitom Povodí Moravy dokončilo v mírném předstihu již na konci května. „Nadále pokračujeme v provádění dlažeb a v betonáži bezpečnostního přelivu. Tyto práce již nevyžadují takové snížení hladiny. Od konce května jsme proto snížili odtok z nádrže na povolené minimum a nádrž plníme v závislosti na přítocích,“ vysvětlil investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Srážek je letos o třetinu méně než loni

Letošní červen však zatím mnoho srážek nepřinesl a špatná je i předpověď. „Co ovlivnit neumíme, je počasí a množství vody přitékající do nádrže. V loňském roce by s plněním nádrže v tomto období nebyl problém. Nyní z nádrže vypouštíme pouze nezbytné minimum,“ dodal technickoprovozní ředitel Povodí Moravy David Fína.

Letos je červnový průměrný přítok do nádrže ani ne 140 litrů za sekundu, zatímco loni to bylo v průměru 1000 litrů. Velmi nízké jsou i srážky v povodí nad přehradou. Loni napršelo od začátku května 84 milimetrů vody, letos je to o třetinu méně. 

Práce na Plumlovské přehradě za 30,5 milionu korun zahrnují kompletní rekonstrukci bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a opravy pravobřežního opevnění. Přehrada by tak měla zvládnout povodňovou vlnu až na úrovni desetitisícileté vody.

Povodí Moravy kromě toho těží sedimenty a upravuje mokřad na konci vzdutí. Vytěžilo již koryto Kleštínku i hlavní koryto před výpustí. „Všechen doposud vytěžený materiál jsme použili na vytvoření vrstvy výsadbových center, kde budeme na podzim obnovovat vodní rostliny,“ uvedl Fína.

Biocenter bude šest a budou fungovat tak, aby se z nich rostliny jako orobinec, rákos či žabník mohly dál šířit.

Povodí Moravy v březnu zahájí rekonstrukci Plumlovské přehrady

Povodí Moravy v březnu zahájí další etapu rekonstrukce vodní nádrže Plumlov na Prostějovsku, která zajistí bezpečný a spolehlivý provoz vodního díla i v případě desetitisícileté povodně. Modernizace přelivu a opevnění břehu bude stát 31 milionů...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Marcela Unčovská

Štítky Plumlovská přehrada, hladina, opravy, Povodí Moravy, Plumlov, Vodní nádrž Plumlov, nádrž, Povodí Moravy (státní podnik), oprava, přehrada, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona na Plumlovské přehradě letos nezačíná dobře. Je zde málo vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.