Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

VIDEO: Olomoucké autobusy vyrazily na Ukrajinu. Využijí je hasiči ze Lvova

Na dvou hasičských kamionech odcestovaly vyřazené autobusy olomoucké městské hromadné dopravy do Polska, odkud vozy zamíří na Ukrajinu. Sloužit by měly záchranářům ze západoukrajinské oblasti Lvov.

Autobusy Solaris Urbino 12 jezdily v Olomouci od roku 2004, každý z nich má na kontě přes milion kilometrů. Při jejich transportu bylo již jasněji o jejich budoucím využití. Z centrálního skladu v Polsku by měly zamířit na západ Ukrajiny. „Dostanou je záchranáři z regionu Lvov, kteří mají mnohem víc práce než obvykle, protože západoukrajinská města jsou přeplněná uprchlíky z východních částí Ukrajiny,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS), v jehož gesci je také odbor ochrany obyvatelstva.

V oblasti Lvova využije autobusy sbor tamních profesionálních hasičů. „Celou akci jsme koordinovali s Generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru ČR, které zajistilo zprostředkování daru i přepravu vozidel. Jejich převoz zajistí Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru z Hlučína,“ vysvětlil Jan Langr, tajemník krizového štábu olomouckého magistrátu.

Město Černivci na jihozápadě Ukrajiny požádalo o pomoc. Dostane sanitku, která sloužila na Šumpersku

Město Olomouc vyslyší žádost ukrajinského města Černivci a pošle tam sanitku, kterou tamní lékaři nutně potřebují. Sanitní vůz původně sloužil v Šumperku, Olomouc ji dostal darem od kraje. Jakmile dar schválí olomoucké zastupitelstvo, sanitka...

„Jde o vozy, který byly vyřazeny v rámci pravidelné obnovy vozového parku z důvodu svého stáří, ale jsou provozuschopné a mohou ještě dobře posloužit,“ podotkl předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

Olomouc odešle do válečným konfliktem zasažené lokality také sanitku, kterou získala od Olomouckého kraje. Vůz, který měl domovskou základnu v Šumperku, poputuje do města Černivci. Partnerské město Olomouce se také stává útočištěm velkého množství uprchlíků a zraněných z východních částí Ukrajiny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, podpora, autobusy, DPMO, Olomouc, sanitka, Lvov, Polsko, Hasičský záchranný sbor, Martin Major, ODS, Solaris Urbino 12, Česko, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Olomoucké autobusy vyrazily na Ukrajinu. Využijí je hasiči ze Lvova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.