Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Rozhledna Čekyně dostala od přerovských radních zelenou

Na Čekyňském kopci u Přerova by měla v následujících letech vyrůst až 30 metrů vysoká rozhledna. Radní stavbu podpořili a její cena by se měla pohybovat kolem pěti až osmi milionů korun. Návštěvníkům má nabídnout výhled po velké části střední Moravy.

Přerovští radní podpořili myšlenku vybudování rozhledny Čekyně. Úvahy o rozhledně započaly už před dvěma lety, tehdy se však plány na její realizace odložily kvůli pandemii. „Jsem přesvědčený, že tato lokalita si zatraktivnění zaslouží,“ uvedl v tiskové zprávě radní Jakub Navařík (ODS). Ten se s magistrátem zabýval umístěním rozhledny i jejího napojení na komunikace. Odhadovaná cena se pohybuje mezi 5 a 8 miliony korun. Záleželo by na způsobu provedení, výšce a umístění v krajině.

Rozhledna i zpomalení dopravy. Přerované hlasují pro projekty participativního rozpočtu

Workoutová hřiště, relaxační prvky, grilovací zóny i dopravní úpravy. Třiadvacet projektů prošlo přes posouzení proveditelnosti do hlasování participativního rozpočtu v Přerově. Město na občanské návrhy vyčlenilo jeden a půl milionu korun, limit...

Kvůli vzletové dráze přerovského letiště musí být podle radního zohledněna výška. „Vhodná výška stavby je asi 25 až 30 metrů,“ vysvětlil Navařík. „To ale zcela dostačuje, aby byl návštěvníkům umožněn unikátní výhled po velké části střední Moravy,“ doplnil. V blízkém okolí vede řada turistických tras včetně naučné stezky. Jsou tu Knejzlíkovy sady, socha Mamuta odkazující na archeologické nálezy v nedalekém Předmostí, jeskyně nebo pozorovatelna civilní obrany. V bezprostřední blízkosti je také známá přerovská rokle.

Návrh na stavbu rozhledny se objevil i mezi 23 záměry, které jejich autoři přihlásili do participativního rozpočtu. Pro vybrané projekty v kampani s názvem Chci v Přerově mohou lidé hlasovat až do konce července. Projekt navrhovaný občany je ale výrazně menšího rozsahu,  podle pravidel participativního rozpočtu by v případě realizace nemohl svými náklady přesáhnout částku půl milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Přerov, rozhledna, Čekyně, čekyňský kopec, Olomoucký kraj, Přerov VII-Čekyně, Střední Morava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Čekyně dostala od přerovských radních zelenou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.