Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Z výletu na urgent. Jesenická nemocnice řešila za první týden prázdnin dvě stě úrazů

Ani letošnímu začátku prázdnin se oblasti Jeseníků nevyhnul velký zájem turistů, se kterým souvisí ale také nárůst práce pro zdravotníky například na chirurgicko-traumatologické pohotovosti. V ambulanci jesenické nemocnice ošetřili v úvodním prázdninovém týdnu lékaři a zdravotní sestry přes dvě stovky úrazů.

Nemocnice AGEL Jeseník každoročně během letních prázdnin eviduje podle mluvčího skupiny AGEL Adama Knesla skokový nárůst pacientů. Výjimkou není ani letošní rok. „Během prvního prázdninového týdne bylo v chirurgické ambulanci ošetřeno přes 200 pacientů. Jednalo se o úrazy spojené se sportem, ale i zdánlivě nenáročnými rekreačními aktivitami,“ přiblížila Veronika Schwarzerová zdravotní sestra chirurgické ambulance Nemocnice AGEL Jeseník.

Kraj ožívá letními výlety, region láká na turistické novinky

Třiaosmdesát tipů na výlet nabízejí na začátku nové turistické sezony speciální webové stránky v Olomouckém kraji. Region láká na osvědčené atraktivity i nové cíle, které se návštěvníkům poprvé představily teprve nedávno. V průběhu posledních let...

Lékaři jesenické nemocnice proto apelují, že základem při provozování sportovně-rekreačních aktivit by měla být zvýšená opatrnost, nošení ochranných pomůcek, nepřeceňování vlastních sil a schopností. „Nejčastěji zdravotníci ošetřovali úrazy hlavy, hrudníku, ramen nebo kotníků převážně cyklistů a turistů,“ dodává Veronika Schwarzerová v tiskové zprávě.

Na opatrnost apelují také zástupci Horské služby. Podle náčelníka jesenických horských záchranářů Vítězslava Kallera jsou úrazy spojené s jízdou na kole či koloběžkách příčinou až tří čtvrtin situací, které musí Horská služba v letních měsících řešit. Lidé by si podle něj měli zjistit podrobnosti o plánované trase a obtížnosti terénu. Ta může nepříjemně zaskočit také uživatele elektrokol. „Stává se, že do hřebenových partií vyrazí i starší lidé na elektrokolech, pak jim dojde baterka a někde kolo tlačí. A z toho pak jsou třeba infarktové stavy. Nebo nezvládnou obtížnost terénu, sjezdy jsou náročné a jsou z toho těžké pády a závažná zranění,“ podotýká náčelník Kaller s tím, že samozřejmým základem doporučené výbavy při horské cyklistice je nošení přilby.

Chirurgicko-traumatologická pohotovost Nemocnice AGEL Jeseník funguje o víkendu nepřetržitě, a to na chirurgické ambulanci v hlavním vestibulu nemocnice. V týdnu péči o úrazy zajištuje chirurgická ambulance a vždy ve čtvrtek odpoledne je také k dispozici traumatologická ambulance. „V jesenické nemocnici je nepřetržitě k dispozici plně vybavený sál se skiaskopií a také artroskopickou věží k ošetření i náročnějších poranění v úzké spolupráci ortopeda a chirurga,“  doplnil mluvčí Adam Knesl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Horská služba ČR

Štítky Zranění, úraz, zlomenina, pád, hory, ambulance, chirurgie, pohotovost, Horská služba, nemocnice, Jeseník, Jesenická nemocnice, Agel, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z výletu na urgent. Jesenická nemocnice řešila za první týden prázdnin dvě stě úrazů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.