Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Bečvě příští týden klesne hladina, vodohospodáři chystají kontrolu koryta a jezu

Kvůli kontrole koryta a prohlídce jezu vodohospodáři příští týden sníží hladinu řeky Bečvy v Přerově. Obyvatel města se to nijak nedotkne, omezeni mohou být akorát lidé, kteří mají oprávnění k odběru povrchových vod. Vodohospodáři budou rovněž rozhrnovat nánosy štěrku, které mohou bránit průtoku vody.

Bečva v Přerově bude mít sníženou hladinu od příštího pátku. "Během týdne bude provedena kompletní prohlídka a servis jezové konstrukce, kontrola stavu koryta, a především rozhrnutí štěrkových lavic, které snižují průtočnost koryta řeky. Cílem je kontrola vodního díla a obnova kapacity průtočného profilu," potvrdila Zuzana Pecová z oddělení vodního hospodářství a zemědělství na přerovském magistrátu.

Hladina se začne snižovat v pátek 22. července kolem desáté hodiny večerní, zpět do koryta se bude voda vracet o týden později, v pátek 29. července dvě hodiny po poledni.

"Takzvanou srážkou nebudou obyvatelé Přerova nikterak omezeni, ale mohou jí být dotčeni ti, kteří mají oprávnění k odběru povrchových vod v místě snížení hladiny řeky," uvedla v tiskové zprávě Pecová.

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu

V červenci před pětadvaceti lety Moravu zasáhly zničující povodně. Vyžádaly si padesátku životů a škody v desítkách miliard korun. Protipovodňovou ochranu dostává Olomouc a některé obce na horním toku Moravy, kdy se začne budovat klíčové vodní...

Na Bečvě v Přerově nyní Povodí Moravy zahájilo další etapu protipovodňových opatření. Nábřežní zídky, které mají obyvatele ochránit před velkou vodou, rostou v úseku nad železničním mostem a u tenisových kurtů. Součástí stavby budou komory na kanalizační síti a mobilní hrazení. Jde o úsek, kde se voda v Přerově vylévá ze břehů jako první.

Práce potrvají do dubna 2023 a vyjdou na 70,6 milionu korun. "Ochrana spočívá ve vybudování dvou protipovodňových betonových nábřežních zídek včetně mobilního hrazení a opatření na stokové síti, která mají při povodních zabránit zpětnému zaplavení přes kanalizační síť. Zídky v celkové délce 750 metrů zamezí zaplavení území z řeky a také průsakům podzemní vody v době povodně," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Bečva, hladina, pokles, kontrola, koryto, jez, štěrk, Povodí Moravy, Přerov, vodní hospodářství, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bečvě příští týden klesne hladina, vodohospodáři chystají kontrolu koryta a jezu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.