Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu

V červenci před pětadvaceti lety Moravu zasáhly zničující povodně. Vyžádaly si padesátku životů a škody v desítkách miliard korun. Protipovodňovou ochranu dostává Olomouc a některé obce na horním toku Moravy, kdy se začne budovat klíčové vodní dílo na Bečvě je však ve hvězdách. Dodnes také chybí ochrana Troubek na Přerovsku, které se staly symbolem povodní.

Povodně na úrovni 800leté vody napáchaly v červenci roku 1997 v rámci Povodí Moravy škody za 62,6 miliardy korun. Hladina Moravy na některých místech stoupla až o šest metrů a proud přenášel kameny o rozměrech až jeden metr. V Olomouckém kraji si voda vzala 24 životů a zatopila celkem 110 obcí a měst.

Na ochranu před povodněmi vodohospodáři na území Olomouckého kraje vybudovali tři desítky významnějších staveb a udělali desítky drobných úprav. "Mezi nejvýznamnější akce patří protipovodňová ochrana Olomouce. Dále jsou to opatření v horní části Moravy od Hanušovic přes Bohutín, Chromeč, Postřelmov, Sudkov, Lesnici, Leštinu až po Moravičany a Mitrovice včetně opatření na Třebůvce od Loštic po Moravičany. Všechna tato opatření ukázala svůj význam například při povodních v roce 2010 a v roce 2020," vyjmenoval v tiskové zprávě generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák

Pro Zábřeh a Litovel je důležitou stavbou poldr Žichlínek, který vznikl v letech 2006 a 2007 a jehož hlavním úkolem je zadržet povodňové vody Moravské Sázavy, a snížit tak průtok při souběhu s vodou z Moravy. Stavbaři také dokončili protipovodňová opatření na řece Desné podél obcí Rapotín, Vikýřovic a Petrov nad Desnou na Šumpersku.

Na Bečvě bude suchý poldr. Plán na stavbu zatopené nádrže po protestech padl

Obce v okolí Bečvy na Přerovsku bude před povodněmi chránit boční suchý poldr. Dohodli se na tom ministryně životního prostředí a ministr zemědělství. Analýza sice doporučila boční víceúčelovou nádrž, proti tomu však protestovali starostové nebo...

Pozadu je ovšem Přerovsko. Vodohospodáři dokončili akorát některá opatření v Přerově a například rekonstrukci jezu v Hranicích. 

"Přerov a Hranice patří k sídlům v Pobečví, kterým ucelenou ochranu před extrémními  povodněmi dokáže poskytnout až plánované vodní dílo Skalička, které ochrání obce a města pod vodním dílem až na úroveň povodně z roku 1997," přiznal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

O tom, co se bude na Přerovsku budovat, rozhodli odpovědní ministři po nekonečných diskusích až letos v květnu. Vodní dílo Skalička bude chránit desítky tisíc zdejších obyvatel. Analýza akademických pracovišť označila jako nejvhodnější variantu boční víceúčelovou nádrž, na druhém místě boční suchou nádrž. Ministerstva zemědělství a životního prostředí se v květnu dohodly, že vládě doporučí suchou nádrž.

Troubky na Přerovsku odstranily jednu z nepovolených hrází, obec by neuchránila

Troubky na Přerovsku v těchto dnech odstranily jednu z nepovolených hrází, kterou nechaly vybudovat v roce 2013 bez povolení úřadů na ochranu proti povodním. Podle odborníků by neměla účinnost. Troubky, symbol záplav z roku 1997, tak v současné...

"Vodní dílo Skalička má sloužit jako protipovodňová ochrana sídel v Pobečví. Boční suchá nádrž zajistí požadovanou protipovodňovou ochranu a dokáže ovlivnit i souběhy povodní. Nemusí se kvůli ní zasahovat do pravobřežního území, ani přerušovat říční kontinuitu Bečvy," sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Protipovodňovou ochranu dodnes nemají ani Troubky na Přerovsku, které se v roce 1997 staly symbolem povodní. 

"Beru to jako realitu. Obec přišla s nějakým řešením, které neprošlo, nové řešení je ještě na hodně dlouho. Nevidím reálně, že by se třeba za půl roku mělo začít stavět. O vodním díle Skalička se v roce 1999 také říkalo, že bude do pár let, a dodnes není, a přitom je to zásadní dílo pro celé Přerovsko," popsal situaci starosta Troubek Radek Brázda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky povodně, 25 let, Morava, Bečva, opatření, Skalička, Povodí Moravy, Troubky, Olomouc, povodeň, okres Přerov, vodní dílo, Povodí Moravy (státní podnik), nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.