Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Troubkách to byla apokalypsa. Nevěděl jsem, kde začít, vzpomíná na povodně fotoreportér Galgonek

Ještě dlouhé týdny a měsíce po katastrofálních povodních v červenci 1997 měli lidé plné ruce práce s odklízením ničivého působení rozvodněných řek. Svědectví přímo z nejpostiženějších míst přinášel před pětadvaceti lety také bývalý fotoreportér ČTK Vladislav Galgonek. „Je to dávno, ale některé momenty už člověku z paměti nevymizí. Nevěděl jsem, kde začít. Bylo to šílené,“ ohlíží se za vypjatými časy známý fotograf, jehož renomé dalece překročilo Olomoucký kraj.

Od začátku živelné pohromy byli v červenci 1997 v plném pracovním nasazení také novináři, kteří podávali zprávu o rozsahu katastrofy. Ta zasáhla především Moravu, Slezsko a východní Čechy. V Olomouckém kraji situaci s fotoaparátem na krku monitoroval také Vladislav Galgonek.

„Jako fotoreportéři jsme byli okamžitě zapřažení. Sledovali jsme to nejdůležitější dění. Začal jsem v Olomouci, ale pak jsme se dověděli, že nejvíce zasažené jsou Troubky,“ vzpomíná na začátek krizové situace Galgonek.

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu

V červenci před pětadvaceti lety Moravu zasáhly zničující povodně. Vyžádaly si padesátku životů a škody v desítkách miliard korun. Protipovodňovou ochranu dostává Olomouc a některé obce na horním toku Moravy, kdy se začne budovat klíčové vodní...

Do obce odříznuté rozvodněnou řekou vedla komplikovaná cesta. „Člověk tam musel prokličkovat. Když jsem dorazil, tak už tam bylo plno fotografů i z Prahy. Třeba Petr Josek z agentury Reuters. V Troubkách byla apokalypsa, všechno pod vodou a nevěděl jsem, kde začít, bylo to šílené,“ popisoval Vladislav Galgonek neštěstí ve vesnici, kde během povodní zahynulo devět lidí. „Petr ale jel do Uherského Hradiště, kde vyfotil nezapomenutelnou fotku pejska v zatopené ulici. Získal za to tehdy hlavní cenu Czech Press Foto. Ale to už nebyl můj rajón,“ říká respektovaný fotograf, jehož snímky v prestižní soutěži také několikrát slavily úspěch.

I z osobního hlediska byla pro olomouckého fotografa práce při povodních náročná. „Tohle je fotka našeho domu v Černovíře, zrovna jsme se z něj stěhovali,“ ukazuje šestasedmdesátiletý mentor nejen olomouckých fotografů snímek polorozbořené stavby a dodává: „Jen jsem se na něj mohl pak smutně podívat při jízdě na obrněném transportéru. Cihly se ve vodě rozpadly, jako by to byly kostky cukru. Přišli jsme tam o hodně věcí, museli jsme je oželet. Manželka měla na Komenského ulici hospodu v suterénu, tam byla taky voda po strop. Nemohl jsem na to ale vůbec myslet, mým úkolem bylo dělat zpravodajství. Někteří na tom byli hůř,“ míní laureát Ceny města Olomouce.

FOTOGALERIE: Při povodních před 25 lety lidé bojovali s živly. Vznikaly emotivní fotografie

Při povodních před 25 lety obyvatelé Olomouce bojovali s živlem, který do té doby nepoznali. Vznikaly emotivní fotografie, které dokreslovaly ničivou sílu povodní. Jednou z nich je záběr olomouckého hasiče, který pomáhá staršímu muži se psem. Oba...

Dalším specifikem tehdejší práce byly podmínky před rozšířením internetu, mobilních telefonů a digitální fotografie. „Už tehdy jsem, myslím, měl nějaký mobil, ale na komunikaci to byla složitá doba. Ale zase na odesílání fotek se tak nespěchalo, jako je to nastavené v současnosti. V Olomouci nefungovala elektřina, tak jsem jezdil fotky posílat do Prostějova. Předtím jsem snímky musel vyvolat a naskenovat, byla to úplně jiná práce,“ vzpomíná s úsměvem Galgonek na kvantum spotřebovaných filmů a dalšího materiálu.

Velká voda přinesla těžké momenty i úsměvné chvíle. „Dostal jsem se i do vrtulníku, ale bylo to velice obtížné, samozřejmě se museli upřednostnit lidi, kteří to potřebovali. Jako fotografové jsme byli trochu přítěží a možná jsme se pletli pod nohy, ale museli jsme být pořád v pohotovosti. Nejvíc mi bylo líto lidí, kteří přišli o všechno. Člověk se ale setkával i s kuriozními situacemi. V Troubkách už lidé nevěděli, kam se před vodou schovat. Viděl jsem tam třeba i panelák, kde na balkóně měli lidé prasata, aby je uchránili,“ zmínil závěrem velezkušený fotoreportér.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Povodně, katastrofa, Troubky, Olomouc, práce, fotograf, fotoreportér, vzpomínky, Vladislav Galgonek, Olomoucký kraj, povodeň, Morava, Slezsko, Východní Čechy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Troubkách to byla apokalypsa. Nevěděl jsem, kde začít, vzpomíná na povodně fotoreportér Galgonek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.