Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda

Klíčové vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než sto tisíc obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní nateče, a sníží se tak průtok v řece. Tuto variantu protipovodňové ochrany Přerovska dvacet pět let po zničujících povodních na Moravě schválila vláda.

Povodí Moravy, které je investorem vodního díla, si nechalo zpracovat analýzy a hydrologické studie. Odborníci hodnotili pět variant a jako nejlepší zvolili boční víceúčelovou vodní nádrž, která by dokázala zmírnit dopady jak povodní, tak sucha. Tu ale odmítli obyvatelé obcí, u kterých má vodní dílo stát. Nádrž by měla vzniknout nedaleko obcí Ústí a Skalička.

Ministerstva se shodla na druhém nejlépe hodnoceném řešení, tedy boční suché nádrži. Stavba je součástí souboru protipovodňových opatření, která mají být na Bečvě postupně budovány až k obci Troubky u Přerova. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nedávno řekl, že celý soubor opatření by měl stát v současných cenách zhruba šest miliard korun, z toho vodní dílo Skalička bude stát zhruba čtyři až 4,5 miliardy.

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu

V červenci před pětadvaceti lety Moravu zasáhly zničující povodně. Vyžádaly si padesátku životů a škody v desítkách miliard korun. Protipovodňovou ochranu dostává Olomouc a některé obce na horním toku Moravy, kdy se začne budovat klíčové vodní...

Vláda schválila zahájení přípravy protipovodňových opatření na Bečvě v roce 2012. Koncepce je rozdělena do dvou etap. V rámci první etapy se budou stavět opatření, která mají zajistit ochranu před padesátiletou povodní, součástí druhé etapy je výstavba vodního díla Skalička. To by mělo celé území ochránit před více než stoletou vodou, která povodí Bečvy zasáhla v roce 1997.

Nekula už dříve řekl, že stavba vodního díla Skalička by mohla být zahájena za čtyři až pět let. Podle ministerstva by mělo do konce roku 2027 být dokončeno majetkové vypořádání nemovitostí, hlavně výkupy pozemků pod plánovanou nádrží. Odhaduje se, že by měly stát zhruba 1,2 miliardy korun, doposud stát vykoupil pozemky za 700 milionů. Do roku 2023 peníze na výkup pozemků budu pocházet z rozpočtu ministerstva, v dalším období by měl být výkup financován ze státního rozpočtu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Skalička, suchý poldr, povodně, stavby, ekologie, vláda, Povodí Moravy, Přerov, Bečva, nádrž, povodeň, vodní dílo, okres Přerov, Morava, Zdeněk Nekula, Povodí Moravy (státní podnik), KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.