Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Přerov spustil anketu o nových kontejnerech. Mají šetřit místo, sklízejí ale i kritiku

Od loňského listopadu stojí na desítkách míst v Přerově nové velkokapacitní kontejnery na tříděný odpad, město a technické služby s časovým odstupem zjišťují hodnocení občanů. Velké odpadní nádoby kritizuje přerovská opozice a navrhuje instalaci podzemní varianty kontejnerů. Vedení radnice ale plánuje další rozšíření stanovišť s velkokapacitními popelnicemi.

V minulém roce pořídil Přerov 226 kontejnerů za takřka 11 milionů korun, 85 procent nákladů pokryla dotace. Dalších 17,6 milionu si vyžádala koupě dvou svozových aut, na které činil příspěvek 2,5 milionu korun.

Nový rondel pod náporem kamionů: silnice v Přerově potřebuje po dvou měsících havarijní opravu

Provizorní kruhový objezd na okraji Přerova u pekárny Racek vyřešil vleklý problém výjezdu z vedlejších ulic na frekventovanou spojnici města se Zlínem a dalšími obcemi, s novou stavbou se pojí ale také starosti. Betonové bloky, které tvoří střed...

„Důvodem, proč se město vydalo tímto směrem, byl tlak na snížení nákladů na svoz, úspora místa i lepší komfort pro uživatele, kteří už nemusejí sahat na víko nádoby - ta se totiž otevírá i nožním pedálem,“ objasňuje mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Zatímco starší typ kontejnerů má objem 1100 litrů, větší nádoby pojmou 2200 až 3200 litrů odpadu. „V průběhu letošního roku jsme ověřovali funkčnost celého systému a průběžně odstraňujeme problémy i s umístěním kontejnerů na stanovištích. A teď se ptáme Přerovanů, jestli jsou s uspořádáním a systémem spokojeni. Šetření je anonymní, kdo se chce ale zúčastnit průběžného losování o ceny, musí vyplnit svou mailovou adresu,“ říká jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Dotazník spokojenosti je dostupný na webu městské společnosti. Anketa poběží až do konce roku, následovat bude vyhodnocení.

Jaký typ kontejnerů preferujete?

Celkem hlasovalo207 čtenářů

S výsledky jednoduché ankety se tak seznámí až nově zvolené zastupitelstvo po podzimních volbách. Už při loňském uvedení kontejnerů do provozu měli proti této variantě výhrady zástupci Pirátské strany. „Přerov by mohl jít s dobou a snažit se umisťovat odpad do moderních podzemních kontejnerů. Stačí jenom chtít. A to zřejmě vedení města nechce. Nové kontejnery měly být dostupnější pro obyvatele. Tedy jen pro některé, otvírají se totiž pomocí nožního pedálu. Ti, kteří jsou třeba na vozíku nebo chodí o berlích mají smůlu,“ komentovala anketu kandidátka na primátorku Lenka Jüngling (Piráti).

Přerovský bazén trápí incidenty nepřizpůsobivých. Zakázku odmítly čtyři bezpečnostní agentury

Křik, vulgarita, koupání v oblečení i nebezpečné skoky v blízkosti dalších návštěvníků bazénu. Chování nepřizpůsobivých skupin osob řeší vedení přerovského městského koupaliště. Hned v úvodu letní sezony došlo k několika incidentům, které lidem...

„Šílenost, všude zavazí, nejde přes ne vidět jak na chodníku, tak na cestě, jsou nebezpečné,“ napsala například přerovská obyvatelka Markéta. Na umístění velkých kontejnerů přes trasy pro pěší či náročnost sešlápnutí si stěžují i další komentující.

Jak četné jsou podobné námitky budou zjišťovat zástupci technických služeb z dotazníku. Ten nabízí i otevřenou otázku pro rozvedení jakékoliv připomínky. „Chceme vědět, jestli občanům vyhovuje přístup ke kontejnerům, zda je podle nich umístění vhodné, jak jim vyhovuje způsob ovládání nádob, co si myslí o četnosti svozu nebo jestli by přivítali i nádoby na jiný druh odpadu,“ shrnul technicko-provozní náměstek přerovských technických služeb Tomáš Lolek.

V průběhu roku 2023 budou stanoviště pro tříděný odpad s velkými kontejnery ještě rozšířena - celkem by jich mělo být asi 130. Dalších sto velkokapacitních nádob pořídil Přerov nově i na komunální odpad, instalace jev plánu v průběhu září a října. „V ulicích města díky tomu ušetříme další místa třeba na parkování,“ podotkl na závěr Petr Školoud, vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Kontejnery, odpad, popelnice, Přerov, anketa, technické služby, kontejner, radnice, Česká pirátská strana, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov spustil anketu o nových kontejnerech. Mají šetřit místo, sklízejí ale i kritiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.