Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

KAMENY ZMIZELÝCH: Evu a Zdenku ve věku jedenáct a čtrnáct let a jejich maminku nacisté zavraždili v Osvětimi

Spolek Hanácký Jeruzalém nedávno v ulicích Prostějova uložil další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. U domu číslo 25 v ulici Vápenice šlo o kameny za Evu Bergerovou a Zdenku Bergerovou ve věku jedenáct a čtrnáct let a za jejich maminku Mínu Bergerovou, všechny zavražděné v Osvětimi.

Kameny zmizelých
Kameny zmizelých nebo Stolpersteine se většinou dávají do míst, kde oběti holocaustu žili nebo odkud byli nuceni odcházet do transportů. Na štítku každého kamene je uvedeno jméno oběti, datum narození a úmrtí, respektive poslední známé datum, kdy dotyční ještě prokazatelně žili. Nejčastěji se tak jedná o datum nástupu do transportu do vyhlazovacího tábora.

Obě dívenky vyrůstaly ve významné prostějovské podnikatelské rodině. Otec Rudolf Berger byl spolumajitelem oděvní továrny Hermann Berger, která vyráběla pánské, chlapecké a dětské oděvy a dámské pláště. Sídlila na Vápenici.

"Firma byla založena už v roce 1876 a v Prostějově patřila k největším oděvním továrnám. Rudolf Berger byl ve třicátých letech předsedou Spolku oděvních průmyslníků. Matka Mína Bergerová byla doktorka filozofie a středoškolská profesorka," uvedla Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Na rodinu Bergerovu vzpomíná ve své knize Co oheň nespálil prostějovská rodačka Maud Beerová.

"Rodina Bergerova – několik pokolení – s velice starým dědečkem, žila ve velikém rožáku ulic Vápenice a Havlíčkova. Zdenčina maminka měla titul profesorky, což tehdy bylo nezvyklé. Zdenka měla mladší sestru Evu. Když vypukla válka, byl otec rodiny pan Berger na obchodní cestě ve Švýcarech; zůstal tam, do Prostějova se vrátil až po válce. Paní a děvčata jsem v Terezíně vídávala, odjely posledním transportem do Osvětimi koncem října 1944. Při natáčení filmu „What Fire Can´t Burn“ jsem v Osvětimi v roce 1997 zahlédla mezi tisíci kufry Zdenčin kufr. Zdenka se v Terezíně přátelila se Zuzkou Pickovou, která je nyní filmařkou v USA a jmenuje se Zuzana Justman. Zdenička, pihovaté děvčátko, oblíbené, chytré; litovali jsme ji – byli na ni doma moc přísní," napsala Maud Beerová.

KAMENY ZMIZELÝCH: Sokol František Adámek zemřel v posledních dnech války na následky mučení

Spolek Hanácký Jeruzalém nedávno v ulicích Prostějova uložil další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. V ulici Svatoplukova u dnešního čísla 29 uložil Kameny zmizelých za dvanáctiletou Lianu Beamtovou a sedmiletou Pavlu Beamtovou zavražděné v...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky Kameny zmizelých, Bergerovi, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, Auschwitz, Rudolf Berger, Jeruzalém, Eva Berger, rodina, Hermann Berger, Vápenice, Zuzana Justmanová, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KAMENY ZMIZELÝCH: Evu a Zdenku ve věku jedenáct a čtrnáct let a jejich maminku nacisté zavraždili v Osvětimi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.