Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomouc schválila převod stovek družstevních bytů. Budoucí majitelé už je přeplácejí

Převod více než 250 bytů z bytového družstva Jižní schválilo olomoucké zastupitelstvo. Lidé, kteří dvacet let nemovitosti spláceli specifickou formou nájmu, získají byty do svého vlastnictví. Předtím musejí doplatit 2421 korun za jeden metr čtvereční. Město a družstva bude také řešit vytvoření akciových společností a společenství vlastníků jednotek.

Kromě dnes projednávaných 252 bytů z družstva Jižní bude město v září řešit také převod 103 bytů družstva Jiráskova. Celkem za 355 bytů zaplatí nájemníci okolo 50 milionů korun, obvyklá cena za tyto nemovitosti byla vyčíslena dohromady na 1,2 miliardy korun.

Město v bytových družstvech Jižní a Jiráskova vlastní dvoutřetinový podíl, který bude na nájemníky převeden bez doplatku. Na zbývající třetinu, která patří družstvům, se bude vztahovat smlouva o budoucí kupní smlouvě. Koupit tento podíl za doplatek nájemníci budou moci poté, co se družstva transformují na akciovou společnost a jejich majetek přejde na město. Zastupitelstvo dnes schválilo založení sedmi společenství vlastníků jednotek, bez kterých by převod družstevních bytů na nájemníky nebyl možný. Prodej bytů za nízký doplatek schválilo 27 z 35 přítomných zastupitelů, osm se zdrželo. "Rozhodující krok k převodu bytů na Topolové a Rumunské byl učiněn. Konečně po dvou letech nejistoty a dvaceti letech špatně připravených smluv se město rozhoupalo. Zastupitelé ProOlomouc a Pirátů hlasovali samozřejmě pro. V září budeme pokračovat dalšími byty, například na ulici Jiráskově," uvedli na sociálních sítích zástupci opozičního hnutí ProOlomouc.

Tramvaje ve Schweitzerově budou jezdit nad zelení. Nová olomoucká trať dostává speciální úpravu

K plánovanému podzimnímu dokončení se přibližuje nový úsek tramvajové trati v olomouckých částích Nové Sady a Povel. Do finální fáze už pokročila příprava kolejiště v ulici Schweitzerova za novou křižovatkou u Billy. Mezi kolejnicemi poroste...

Před více než 20 lety v Olomouci začala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili v nájemném. "Smlouvy měly určité znění. Že po dobu 20 let budeme splácet něco jako hypotéku. A po dvaceti letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví," řekla již dříve jedna z nájemnic. Družstva vznikla v roce 2000 kvůli krachu stavebních firem. Město se rozhodlo projekt zachránit, vstoupilo do něj a vznikla družstva.

Nájemníci tvrdí, že byty družstvům 20 let spláceli a původně je požadovali převést bez doplatku. K variantě převodu bytů s doplatkem, kterou při jednáních navrhovalo město, se nakonec začal klonit i právní zástupce části nájemníků Zdeněk Joukl. Dnes zastupitele upozornil, že nájemníci už po uplynutí 20 let přeplácí za užívání družstevních bytů.

Přeplatek by měl být vyřešen poté, co budou bytová družstva převedena na město. Zastupitelé dnes proto uložili radním, aby připravili návrh vypořádání nájemného zaplaceného po uplynutí dvacetileté doby od podpisu smlouvy na družstevní byty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Byty, družstvo, družstvo Jižní, družstevní byty, Olomouc, zastupitelstvo, převod bytů, bytové družstvo, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc schválila převod stovek družstevních bytů. Budoucí majitelé už je přeplácejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.