Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Přerovské muzeum má jedinečnou sbírku školních obrazů. Některé jsou až děsivé

Unikátní sbírku školních obrazů, mimo jiné díla Zdeňka Buriana, Josefa Kočího nebo Stanislava Lolka, shromáždilo Muzeum Komenského v Přerově. Jde o 860 maleb z let 1904 až 1990, podle kterých byly vytištěny nástěnné školní obrazy. Většinou šlo o práce na zakázku.

"Takovou sbírku originálních školních obrazů v žádném jiném muzeu nenajdeme. Před lety, po zrušení nakladatelství Komenium, se nám podařilo získat originály a jsou to velice zajímavá umělecká díla mnoha českých výtvarníků, mimo jiné Zdeňka Buriana, Josefa Kočího nebo Stanislava Lolka. Byla to práce na zakázku školních vydavatelství, témata se určovala podle toho, co se vyučovalo. Máme velkou řadu obrazů k prvouce, zoologii, botanice nebo k dějepisu," prozradila kurátorka sbírky Jarmila Klímová.

Příkladem je obraz pro hodiny dějepisu, který by už dnes možná ani do škol neprošel, protože je až děsivý. Velmi realisticky připomíná událost z roku 1631, kdy byly z mostecké věže Karlova mostu sňaty hlavy popravených účastníků stavovského povstání. "Je to obraz z doby první republiky, kdy bylo toto téma vnímáno jako důležité. Šlo o dějepisnou pomůcku, ale z dnešního pohledu bychom ji už určitě nevyužili,“ podotkla Klímová.

Muzeum má rovněž sbírku více než čtyřiceti tisíc učebnic, školních časopisů nebo nábytku, nechybí ani takzvaná komeniana, jejichž soubor je jeden z největších největší v České republice.

"V 19. a v první polovině 20. století byl Komenský ozdobou mnoha různých tiskovin, pohlednic, známek, školních pijáků, rozvrhů či bankovek, najdeme ho i na zápalkových nálepkách. Byl to jeden z největších národních velikánů," popsal v tiskové zprávě zástupce ředitele muzea Lubor Maloň.

Kromě sbírek zaměřených na výuku má Muzea Komenského jednu z nejrozsáhlejších sbírek ptačích vajec v České republice, jedinečnou kolekci Komenského map Moravy a soubor uměleckého kovářství na hradě Helfštýn.

Přerovské muzeum představuje Děsivé školní obrazy. Jde o dobové didaktické pomůcky

Zpestřit začátek školního roku se rozhodlo Muzeum Komenského v Přerově. V seriálu s názvem Děsivé školní obrazy představuje sugestivní dobové didaktické pomůcky, které měly zapůsobit na naše předky a zůstat jim v paměti.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky školní obrazy, děs, sbírka, unikát, historie, Muzeum Komenského, Přerov, muzeum, Zdeněk Burian, Stanislav Lolek, Josef Kočí, Jarmila Klímová, Česko, První republika, Karlův most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovské muzeum má jedinečnou sbírku školních obrazů. Některé jsou až děsivé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.