Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zákaz odběru povrchových vod na Šternbersku: toky bojují se suchem, místo říček jsou už jen tůně

S vážnými problémy se potýká příroda nejen v Olomouckém kraji při aktuálním horkém počasí a poměrně nízkých srážkových úhrnech. Městský úřad ve Šternberku od pondělí zakázal nakládání s povrchovými vodami. Ekosystém prochází náporem, situaci sledují také rybáři. Například v Přerově už s okysličováním vody pomáhali hasiči.

Odběr povrchové vody je omezený nejen ve Šternberku, ale také ve 21 dalších sídlech, které pod město spadají v rámci obce s rozšířenou působností. Odbor životního prostředí vydal rozhodnutí z důvodu výrazně nízkého průtoku povrchových vod ve vodních tocích, který se podle Českého hydrometeorologického ústavu pohybuje již několik dní na hranici sucha již několik dní. Vodní tok Sitka už kritérium sucha překročil, na významném vodním toku Bystřice jsou průtoky takřka na ukazateli sucha. „Situace na drobných vodních tocích je ještě nepříznivější, těmito toky protékají extrémně nízké průtoky nebo se voda vyskytuje pouze v tůních nebo nerovnostech ve dně,“ uvedli zástupci šternberského městského úřadu.

Zrovna v době veder se na náměstí v Hranicích pokazila mlžítka. Město urguje opravu

Zrovna v době největších veder přestala fungovat mlžítka na náměstí v Hranicích na Přerovsku. Technici před pár dny na zařízení prováděli drobné úpravy, bohužel se nepodařily. Radnice urguje nápravu, na rozpáleném náměstí mlžítka lidem sloužila k...

 

Život ve vodních tocích a plochách trpí kvůli nižším průtokům a nedostatku kyslíku. „Omezení odběru povrchových vod z vodního toku Bystřice a jeho přítoků je dále nutné ve veřejném zájmu z důvodu zachování odběru povrchových vod pro veřejné zásobování pitnou vodou, pro úpravu vody na vodu pitnou v Domašově nad Bystřicí,“ stojí ve stanovisku.

Zákaz nakládání s povrchovými vodami je vydán pro tyto obce: Babice, Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hlásnice, Hnojice, Horní Loděnice, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Komárov, Lipina, Lužice, Město Libavá, Mladějovice, Moravský Beroun, Mutkov, Norberčany, Řídeč, Strukov, Štarnov, Šternberk, Žerotín.
Zákaz odběru povrchové vody se vztahuje na držitele platných povolení k odběru povrchové vody (např. pro účely odběru pro zemědělství, napájení zvířat, závlaha lesních pozemků a veřejné zeleně, zásobování tábořišť, zalévání zahrad, napouštění bazénů a zásobníků na vodu, zásobování objektů a pozemků ve vlastnictví jednotlivých občanů (domácností) užitkovou vodou, zálivky všech sportovišť, atd.).
Zákaz odběru povrchové vody se nevztahuje na povolené odběry pro účel veřejného zásobování obyvatel pitnou vodou a dále na odběry pro rybníky a vodní nádrže (ty se nadále řídí podmínkami uvedenými v platných povoleních k nakládání s vodami a v souvisejících manipulačních řádech). 
Zdroj: sternberk.eu

Na velmi nízké stavy řek upozorňovalo Povodí Moravy před zhruba dvěma týdny. „Morava v Olomouci a Oskava v Uničově jsou na 30 % dlouhodobého měsíčního průměru.  Sucho v moravní části povodí je zaznamenáno na 17 měřicích profilech,“ specifikoval v polovině měsíce mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

„Jednou z hlavních příčinou tohoto stavu je jev, který se nazývá evapotranspirace. I když se nám zdá, že relativně prší a v řekách by měl být dostatek vody, není tomu tak. Vysoké teploty způsobují velký odpar vody z území a zvyšují nároky vegetace na vodu. Jinými slovy to, co spadne v podobě srážek, se velmi rychle odpaří. Co se neodpaří, spotřebují rostliny. Do řek se dostává velmi malé množství vody. Další vodu navíc zachytává nenasycený půdní profil,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Z pěti tisíc amurů zbyly dva kusy. Rybáře na Přerovsku trápí vydří predátoři

Tisíce zmizelých malých línů a amurů, taková je bilance výlovu chovných vod v Předmostí na Přerovsku. Místní rybáři řeší trable s vydrou říční. Obrana proti chráněnému vodnímu predátorovi je složitá a nákladná. Podle ochranářů k přemnožení vydry...

S ohroženými vodními ekosystémy se potýkají také rybáři. V Přerově na rybníku Hliník v místní části Předmostí pomáhali hasiči, kteří vodu pro okysličení a ochlazení proháněli cisternovou stříkačkou zpět na vodní plochu. „Současná situace s vysokými teplotami a stavem povrchových vod opravdu není vůbec dobrá. Dobrovolným hasičům velmi děkujeme, pevně věříme, že se i díky jim vyhneme stejným scénářům, jako zažila nedávno Bečva či v současné době Dyje,“ připomněli katastrofální úhyny ryb na Břeclavsku zástupci Českého rybářského svazu – místní organizace Přerov.

„Bohužel zbývá jen se modlit za brzký déšť a pokles teplot. Nic jiného už bohužel realizovat nelze,“ uvedli rybáři na sociálních sítích k dalším plánům záchrany života nejen v přerovských rybnících.

Podle předpovědi počasí by měla na území Olomouckého kraje dorazit v úterý studená fronta a srážky. „Zpočátku dne bude převážně zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejvyšší teploty by se měly pohybovat mezi 24 až 27 °C,“ informoval Petr Drobek z regionálního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě. Další přeháňky a teploty pod 30 stupňů avizuje ČHMÚ i pro zbytek pracovního týdne.

Množství deště bude podle šternberského odboru životního prostředí pravděpodobně nedostačující. „Srážková činnost nebude schopna dlouhodobě doplnit výrazný deficit vody v krajině. Lze očekávat pokračující pokles hladin povrchových vod ve vodních tocích, přerušovanou pouze krátkodobými vzestupy hladin z případných přívalových srážek,“ uvádí šternberský městský úřad v rozhodnutí o omezení odběru povrchových vod.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Počasí, sucho, zákaz, voda, Šternberk, Povodí Moravy, horko, srážky, déšť, rybáři, rybaření, Přerov, Olomoucký kraj, povrchová voda, vodní tok, obecní úřad, Český hydrometeorologický ústav, Povodí Moravy (státní podnik), Bystřice, Domašov nad Bystřicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz odběru povrchových vod na Šternbersku: toky bojují se suchem, místo říček jsou už jen tůně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.