Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Teplo v Olomouci podraží takřka o pětinu. V zimě musí šetřit město i občané, říká primátor

Takřka o jednu pětinu zdražila tepelná energie pro desítky tisíc domácností v Olomouci. Město vyjednalo pro letošní rok navýšení o sedmnáct procent, nárůst ceny mohl být přitom podle primátora i vyšší. Město nabádá občany, kteří mají nárok na sociální podporu, aby se neostýchali této možnosti využít.

Loni vyjednalo vedení Olomouce se společností OLTERM & TD Olomouc navýšení ceny za teplo o 17 procent. Pro byt o výměře šedesát metrů čtverečních se jedná o zvýšení měsíčních výdajů o zhruba 200 korun. Ještě na začátku roku se podle vyjádření města a dalších aktérů jednání pohybovalo reálné potřebné navýšení okolo 25 procent, od té doby se situace na trhu s energiemi ještě výrazněji zkomplikovala. „V minulosti jsme se snažili udržet ceny pro naše klienty co nejnižší a navyšovali jsme daleko méně, než byl reálný narůst našich nákladů. Vzhledem k výraznému nárůstu cen na trhu pro tento i příští rok to však již není nadále možné,“ konstatoval na konci minulého roku ředitel společnosti OLTERM & TD Olomouc Kamil Vrbka.

OLTERM & TD Olomouc je především výrobcem a dodavatelem tepelné energie pro byty, školská zařízení, terciální a komerční sféru na území města Olomouce. Zásobuje teplem na 29 tisíc domácností a provozuje téměř 800 tepelných zdrojů včetně navazujících rozvodů tepla. Většinovým vlastníkem firmy je společnost Veolia Energie ČR, akciový podíl radnice po nedávném zvýšení kapitálu vzrostl z 34 procent na 49 procent. Podnik Olterm & TD v předchozích letech v Olomouci modernizoval všechny provozované kotelny na tuhá paliva na ekologičtější plynové zdroje, případně je napojil na síť zásobování tepelnou energií. Ceny plynu v posledních měsících výrazně rostou, což se postupně projevuje v cenách tepla z těchto zdrojů. Zdražují i ostatní druhy paliv.

Firma vypadla z padesátimilionové zakázky kvůli jednomu papíru. Zástupný důvod, tvrdí

Kvůli jednomu papíru se v Olomouci zastavila padesátimilionová stavební zakázka na světelnou signalizaci na výpadovce na Brno a hrozí, že město přijde o dotace. Firma, která nabídla nižší cenu, nedodala originál bankovních záruk a rada ji...

„S ohledem na velké navyšování cen paliv a energií jsme se rozhodli jednat s majoritním dodavatelem tepelné energie pro olomoucké domácnosti. Povedlo se nám dohodnout navýšení cen odebrané teplé vody a ústředního topení na rok 2022 jen o sedmnáct procent, ačkoli společnost plánovala vzhledem k nárůstu nákladů významně vyšší růst cen. Město sice jako akcionář společnosti utrpí finanční ztrátu, ale nižší nárůst ceny je s ohledem na občany nezbytný,“ tvrdí primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Nájemcům bytů ve vlastnictví města již Správa nemovitostí Olomouc, jako správce městského majetku, od 1. července 2022 navýšila pravidelnou platbu záloh za energie v evidenčních listech. Podle zástupců města je cílem zajistit plynulost plateb úhrad a vyhnout se nepříjemnému překvapení v okamžiku, kdy nájemcům přijde celkové vyúčtování za uplynulé období.

„Je ovšem třeba mít určitě na paměti, že šokující ceny energií a jejich kolísání tu s námi bude nejméně do jara. Tuto zimu se všichni musíme naučit šetřit, město i občané. Kdo by i přesto měl problém situaci zvládnout vlastními silami, může určitě počítat nejen s pomocí státu, ale ani město nenechá žádného ze svých občanů padnout,“ ubezpečuje primátor Žbánek.

Podnikatelé a živnostníci v šoku. Olomouc zvedá ceny za parkování na pětinásobek

Drobní podnikatelé a živnostníci z Olomouce jsou v šoku z několikanásobného zdražení vyhrazených parkovacích míst. Opatření kritizuje i hospodářská komora, podle které jde o brutální zásah do podnikání. Radnice zdražení obhajuje a tvrdí, že...

Zvýšené životní náklady mají lidem kompenzovat zvýšené částky příspěvků na bydlení a doplatku na bydlení. Někteří lidé, kteří mají na tuto pomoc nárok, ji však dosud nevyužili. „Příčinou je i to, že vyplnění formulářů na úřadech práce je komplikované, možná si někteří říkají, že přece na tom ještě tak špatně nejsou, aby si šli pro dávky. Nevyužít státní podporu, by ale byla chyba,“ upozorňuje na webu města vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer.

„Chtěl bych proto doporučit všem občanům, kteří pociťují dopad zvyšujících se nákladů na bydlení, aby kontaktovali buď přímo úřad práce, nebo sociální pracovníky olomouckého magistrátu, kteří jim pomohou zorientovat se ve spleti dávkových systémů, vyplnit formuláře a odevzdat je na správné místo,“ dodává Majer.

Kam se obrátit pro pomoc se sociálními dávkami?
Příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR/linka pomoci Úřadu práce 950 180 070. Dále je možné se poradit se sociálními pracovníky na odboru sociálních věcí Magistrátu města Olomouce, Štursova 1, telefon 585 562 406.
Zdroj: olomouc.eu

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ceny, zdražování, energie, tepelná energie, teplo, OLTERM, příspěvek na bydlení, Olomouc, primátor, OLTERM & TD Olomouc, a.s., Úřad práce České republiky, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Veolia Energie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo v Olomouci podraží takřka o pětinu. V zimě musí šetřit město i občané, říká primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.