Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Podnikatelé a živnostníci v šoku. Olomouc zvedá ceny za parkování na pětinásobek

Drobní podnikatelé a živnostníci z Olomouce jsou v šoku z několikanásobného zdražení vyhrazených parkovacích míst. Opatření kritizuje i hospodářská komora, podle které jde o brutální zásah do podnikání. Radnice zdražení obhajuje a tvrdí, že parkování ve městě musí nějak regulovat.

V době raketově rostoucí inflace a všeobecného zdražování obdržel jeden z olomouckých podnikatelů nové ceny za vyhrazené parkovací stání.  

"Původně to bylo sedm tisíc korun, naposledy jsme platili okolo deseti tisíc korun, nyní nám z města napsali, že máme za dvě místa zaplatit 51 tisíc korun," kroutí nevěřícně hlavou podnikatel. Požádal, aby jeho jméno nebylo zveřejněné, protože nechce jít do války s magistrátem.

Jde o dvě místa v okrajové části Olomouce před jeho obchodem, aby zde mohli zaparkovat zákazníci. Stání je vyhrazené od 8 do 17 hodin v pracovní dny, takže neubírá místa lidem, kteří jezdí do práce a odpoledne potřebují zaparkovat. 

"Samozřejmě vím o tom, že město připravuje novou parkovací politiku, zavádí zóny a zdražuje parkování například v centru. Ale toto je pro drobné živnostníky drsné. Kdyby cenu zvedli dvojnásobně, ale toto je šílené. Od pěti tady navíc může kdokoliv zaparkovat. Kdyby aspoň tuto věc zvýhodnili nějakou poloviční sazbou," zuří podnikatel.

Za čtyřicet a už od osmi hodin ráno. V Olomouci už platí vyšší sazba za parkování

Od začátku května vešla v platnost nová pravidla pro placené parkování v centru Olomouce. Krátkodobý tarif za parkování nyní vychází na 40 korun za hodinu a platí se už od osmi hodin ráno. V nově vytvořené zóně A dají řidiči za odstavení vozu rovnou...

Opatření kritizuje i hospodářská komora. "Parkování je čím dál palčivějším tématem. Počet aut se zvýšil, počet parkovacích míst úměrně nenarůstal, mnohdy to ani není úplně reálné, technicky či finančně," popisuje ředitel Okresní hospodářské komory Radim Kašpar.

Patrný je podle něho trend části politické reprezentace vyhánět auta z centra, o čemž svědčí zvýšení ceny parkování v zóně A. "Rozhodně drastické je ovšem zvýšení ceny za vyhrazené parkovací stání, které bude aktuálně 51 tisíc korun za rok. Nejen pro drobné živnostníky je to v této nelehké době brutální zásah do jejich rozpočtů," je přesvědčen Kašpar.

Olomoucká radnice opatření obhajuje. "Odpovědět stručně po půlročních debatách na téma spravedlivá míra poplatku za privilegium vyhrazeného parkovacího místa je opravdu nemožné," reagoval náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by se rozhodnutí o novém parkovacím systému v Olomouci odložit?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Mělo by se rozhodnutí o přesné podobě nového parkovacího systému v Olomouci odložit až na období po komunálních...

Stanovená cena je maximální možná podle zákona a podle Bačáka by měla parkování ve městě regulovat. Vyhlášku hodlá město doplnit ještě o osvobození pro některé subjekty například neziskového odvětví.

"Přetlak požadavků na vyhrazené parkování podle ekonomických zákonitostí jednoznačně prokazuje, že nebyl oceněn reálnou cenou. Bude-li o něj nadále takový zájem, není důvod slevovat, neboť výnosy mohou financovat důležité služby obyvatelům, které nelze podřídit poplatku. Přinese to užitek všem, a nikoli jen jednotlivcům," argumentuje náměstek.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky parkování, zdražení, šok, kritika, podnikatel, živnostník, Hospodářská komora, Olomouc, Okresní hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chudela Pipa

politiky pochytat a nakopat do prdele

Pátek, 22. července 2022, 22:56Odpovědět

Podnikatelé a živnostníci v šoku. Olomouc zvedá ceny za parkování na pětinásobek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.