Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Olomoucká radnice chce na Svatém Kopečku vybudovat parkovací systém se závorami

Olomoucká radnice chce na Svatém Kopečku u Olomouce vybudovat parkovací systém se závorami, aby v této městské části s hojně navštěvovanou zoologickou zahradou a poutním místem zlepšila dopravní situaci. Město už vypsalo veřejnou zakázku, cenu odhaduje na 12,5 milionu korun.

Provoz placených parkovišť u zoologické zahrady, nedalekého penzionu Fojtství a restaurace U Macků v letních měsících zajišťuje lidská obsluha. "Předmětem této veřejné zakázky je dodávka a instalace navigačního a závorového parkovacího systému, který se skládá ze směrových tabulí, svislého dopravního značení a závorového systému obsahující příjezdové a výjezdové terminály, závory a platební terminály a technologie pracující na základě obsazenosti," stojí v oznámení o zahájení zadávacího řízení.

Systém má zahrnovat výjezdové a příjezdové terminály, automatické závory, automatické pokladny, parkovací automaty, technologie obsazenosti míst a navigační cedule. Letos má být navigační a parkovací technologie instalována u parkoviště poblíž hlavní brány zoo a u penzionu Fojtství. Příští rok přijde na řadu parkoviště v Radíkovské ulici, U Ovčačky a U Macků.

Na Svatý Kopeček dorazila vzácná lvice ze Švýcarska. Zoo doufá v rozšíření veleúspěšného chovu

Olomoucká zoologická zahrada přivítala na pátek třináctého novou samici lva berberského, která na Svatý Kopeček přicestovala ze Švýcarska. Na takřka dvouletou lvici čeká v zoo samec Thembi, ošetřovatelé doufají ve vznik chovného páru. Šelmy si na...

Svatý Kopeček je hlavně v letních měsících oblíbeným cílem výletů obyvatel Olomouce i turistů z různých koutů Česka. Parkoviště jsou hlavně v jarních měsících plná a v této městské části občas kvůli vysokému počtu přijíždějících automobilů zkolabuje doprava, jelikož odstavné plochy mají omezenou kapacitu a řidiči v uličkách Svatého Kopečka a jeho okolí hledají volná místa k zaparkování. U hlavní silnice nyní funguje pouze jedna světelná tabule, která přijíždějící řidiče informuje o tom, zda na parkovišti u zoo jsou ještě volná místa.

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce loni prošlo 367 tisíc návštěvníků, o 74 tisíc více než v roce 2020. Loňská návštěvnost byla navzdory téměř čtyřměsíčnímu uzavření zoo, které si vynutila epidemie koronaviru, nejvyšší za posledních deset let. Na ploše 42 hektarů chová zoo 1621 zvířat ve 392 druzích.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj/m-ARK

Štítky parkování, placení, závory, Svatý Kopeček, radnice, Olomouc, zoologická zahrada, technologie, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká radnice chce na Svatém Kopečku vybudovat parkovací systém se závorami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.