Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zahrádky v Olomouci zřejmě ustoupí protipovodňovým úpravám. Hejtmanství zamítlo odvolání nájemců

Zahrádkáři z olomoucké kolonie Morava neuspěli s odvoláním proti plánované výstavbě protipovodňových opatření v oblasti Nových Sadů. Právě kvůli úpravě koryta řeky Moravy a jejího okolí má zaniknout zahrádkářská osada.

Olomoucké hejtmanství zamítlo odvolání zahrádkářů proti stavebnímu povolení k budování protipovodňových opatření u řeky Moravy na Nových Sadech. Stavby mají zvýšit ochranu této části Olomouce před velkou vodou.

Zahrádkáři, kterým tam město pronajímá pozemky, s projektem nesouhlasí. Jejich zahrádky totiž budou muset protipovodňovým opatřením ustoupit. Připravili proto vlastní projekt úprav na protějším břehu řeky Moravy, díky kterému by podle nich osada mohla být zachována. Zahrádkáři tvrdí, že jejich varianta zajistí protipovodňovou ochranu i příhodnější podmínky pro živočichy.

Od zničujících povodní uplynulo pětadvacet let. Olomouc ochranu dostává, Přerovsko je pozadu

V červenci před pětadvaceti lety Moravu zasáhly zničující povodně. Vyžádaly si padesátku životů a škody v desítkách miliard korun. Protipovodňovou ochranu dostává Olomouc a některé obce na horním toku Moravy, kdy se začne budovat klíčové vodní...

S tím však nesouhlasí například zástupci Povodí Moravy, kteří mají již k dispozici projekt schválený olomouckým magistrátem. Platnost stavebního povolení nyní potvrdil krajský úřad. „Varianty zahrádkářů byly účelově zpracované, nebyly podloženy potřebnými daty. Projekt by nebyl v souladu s celou koncepcí a nezaručil by potřebnou ochranu,“ reagoval na možnosti budování protipovodňových opatření podle návrhů zahrádkářů investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Úředníci upozornili na to, že území na pravém břehu řeky Moravy nikdy nebylo vymezeno jako plocha pro zahrádkářskou osadu. „Již od roku 1998 je v územně plánovací dokumentaci města Olomouc toto území vymezeno pro realizaci nadregionálního biokoridoru a protipovodňových opatření. Tato skutečnost byla všem nájemcům zahrádek vždy veřejně dostupná nahlédnutím do územního plánu. Nicméně pozemky, které v této lokalitě vlastní město Olomouc, byly do doby realizace protipovodňových opatření poskytnuty nájemcům na dobu určitou pro účely provozování zahrádkářské činnosti," uvedli.

Hejtmanství tak odvolání zahrádkářů zamítlo. „Je nepochybné, že realizací záměru dojde k likvidaci zahrádek, a to v rozsahu povolované stavby. Proto je zcela pochopitelné, že stávající nájemci zahrádek, kteří v dané lokalitě dlouhá léta provozují zahrádkářskou činnost, budují drobné stavby pro zahrádkářské účely a vytvořili si k tomuto území citový vztah, se snaží zvrátit realizaci záměru," stojí v usnesení krajského úřadu.

Historické koryto Bečvy u Ústí projde revitalizací. Řece uleví při vyšších průtocích

Přeměna za dvacet milionů korun čeká řeku Bečvu nedaleko obce Ústí na Hranicku. Povodí Moravy nechá upravit takřka osm set metrů koryta a v oblasti vznikne také nová tůň napájená spodní vodou. Novou podobu má vodní tok získat do listopadu...

 

Úpravy okolí řeky mají zahrnovat zvýšení hráze u čistírny odpadních vod a revitalizaci takřka 1200 metrů dlouhého úseku břehu, práce na etapě s označením 4A by se podle ředitele Bělašky z Povodí Moravy mohly rozběhnout v roce 2023. Již předtím zřejmě budou muset zahrádkáři oblast vyklidit.

Zda budou mít někde nové místo pro své aktivity zatím není jasné. Před dvěma lety se na tom s nimi vedení města dohodlo, náhrada za 81 zahrádek měla vzniknout nedaleko kolonie Morava v ulici Andělská.

Příprava projektu však ukázala, že úprava území pro zahrádkáře by si vyžádala náklady v řádech desítek milionů korun. Olomouc by podle nového návrhu požadovala roční nájemné 115 korun za čtvereční metr, původní varianta přitom avizovala třiadvacetkrát nižší částku pěti korun za metr. Nepřiměřená by byla podle zahrádkářů i prodejní cena tři tisíce korun za metr čtvereční zahrady. Po diskuzi byl bod týkající se dalšího postupu pro zahrádkářskou kolonii Andělská stažen z programu červnového zastupitelstva.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Folta

Štítky Morava, řeka, protipovodňová opatření, Olomouc, zahrádky, zahrádkářská kolonie, kolonie Morava, kolonie Andělská, Povodí Moravy, protipovodňová ochrana, řeka Morava, projekt, zahrádkářská osada, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádky v Olomouci zřejmě ustoupí protipovodňovým úpravám. Hejtmanství zamítlo odvolání nájemců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.