Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Zvrat v jednáních a dva tisíce lidí bez lékaře. Jeseník zaskočilo uzavření ordinace

Bez možnosti navštívit praktického lékaře se v Jeseníku náhle ocitly dva tisíce lidí, když jedna z tamních lékařek ukončila svou činnost. V plánu byl podle jednatele Jesenické polikliniky převod ordinace, k tomu však nedošlo a se svízelnou situací tisíců občanů se nyní potýká město, kraj i pojišťovny.

Města v regionu lákají lékaře na dotace. Jeseník přemýšlí o pojízdné zubní ambulanci

Olomoucký kraj se potýká s nedostatkem zejména zubních a praktických lékařů. Některá města se proto vlastními silami snaží nové zdravotníky přilákat. Radnice se na lékaře obrací s různými pobídkami, zvažují možnost zavedení pojízdné ordinace a...

 

„Téměř dva tisíce lidí, převážně seniorů, jsou nyní bez svého praktického lékaře, MUDr. Grabovská prakticky ze dne na den ukončila svou činnost,“ uvedli na sociálních sítích zástupci města Jeseník.

Podle Milana Plesara, jednatele Jesenické polikliniky, kde měla lékařka Irena Grabovská pronajatou ordinaci, bylo její rozhodnutí skončit s praxí známo dlouho dopředu a pracovalo se na převedení pacientů a dalších náležitostí právě pod toto zdravotnické zařízení. „Dohodli jsme se, že postupně převedeme ordinaci paní doktorky z fyzické osoby na právnickou, získáme potřebná povolení od krajského úřadu, převedou se smlouvy se zdravotními pojišťovnami a poté jesenická poliklinika odkoupí její ordinaci za předem daných podmínek na základě smlouvy,“ popsal ve vyjádření na webu polikliniky Milan Plesar s tím, že termín ukončení činnosti byl dohodnutý na 1. srpna 2022. „Poté, co jsme společně s týmem spolupracovníků za součinnosti paní doktorky vše společně zajistili, se paní doktorka rozhodla svou ordinaci jesenické poliklinice nepřevést. O tomto mě informovala 3. srpna 2022 e-mailem,“ konstatoval Plesar.

Lékařský obvod je tak podle něj dočasně uzavřen, což přináší řadu komplikací. Ty se nyní snaží řešit město Jeseník, i když zajištění lékařské péče nespadá přímo pod městský úřad. „Ihned začalo jednání s Nemocnicí AGEL Jeseník o možnosti navýšení služeb ambulance. Dále se pokusíme jednat s praktickými lékaři "o dočasném záskoku". Olomoucký kraj ještě tento týden vyhlásí výběrové řízení na praktického lékaře v Jeseníku, s tím, že město nabídne byt, pomoc se zajištěním ordinace a další benefity,“ informovala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

„Pokud jste jedním z pacientů, kteří přišli o svého lékaře, obraťte se na svou pojišťovnu oficiální cestou – tedy přes formulář na stránkách dané pojišťovny. Žádejte o zajištění praktického lékaře. Pojišťovna má zákonnou povinnost zajistit svým pojištěncům konkrétního lékaře v legislativně stanovené vzdálenosti,“ radí občanům pracovníci městského úřadu.

O zajištění lékařské péče plánuje starostka Blišťanová jednat také na ministerstvu zdravotnictví, nejen v severní části Olomouckého kraje jde o dlouhodobý problém. „Zítra budu tuto situaci řešit na ministerstvu zdravotnictví. Musí začít vážná jednání s pojišťovnami, aby se podobné problémy neopakovaly. Není přece možné, aby lidé platili zdravotní pojištění a neměli praktického lékaře,“ uvedla Zdeňka Blišťanová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Jesenická poliklinika

Štítky Zdraví, péče, lékař, praktický lékař, lékař Jeseník, Jesenická poliklinika, Jeseník, Olomoucký kraj, Zdeňka Blišťanová, Milan Plesar, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

José Cinaksel

Byla vždy namyšlená i s tím svým fizlem.

Středa, 10. srpna 2022, 13:54Odpovědět

Zvrat v jednáních a dva tisíce lidí bez lékaře. Jeseník zaskočilo uzavření ordinace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.