Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Kanál Dunaj-Odra-Labe už vláda odpískala, územní rezervy však uvolní až příští rok

Ačkoliv vláda už nepočítá s výstavbou kontraverzního kanálu Dunaj-Odra-Labe a zastavila veškeré přípravné práce, územní rezervy pro tuto stavbu uvolní nejdříve až v polovině příštího roku. Řadě obcí na Přerovsku to komplikuje život a rozvoj.

"Resort dopravy činí veškeré kroky pro uvolnění územní ochrany průplavního spojení Dunaj-Odra-Labe. Tento proces je však závislý na mnoha externích faktorech, proto nemohu uvést přesný harmonogram jednotlivých kroků. Lze pouze předpokládat, že v polovině příštího roku by mohla být územní ochrana v rámci Politiky územního rozvoje ČR již vyjmuta," odpověděl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na dotaz, který mu poslala senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Například Rokytnici na Přerovsku by zrušení územních rezerv pomohlo. "V souvislosti s dálnicí a rychlostní železnicí nyní zpracováváme opatření ohledně vysazování zeleně, která by obyvatele od dopravních staveb chránila. Kanál jde v těsné blízkosti D55, pak ji křižuje a jde směrem na katastr Brodku u Přerova. Pokud by územní rezerva platila, opatření bychom nemohli realizovat v tom rozsahu, v jakém chceme," povzdechl si starosta Rokytnice na Přerovsku Kamil Malenda.

Obec oslovila experty s univerzit v Olomouci a Brně a o ochranné zeleni bude jednat s krajem, ředitelstvím silnic a dálnic a správou železnic, která v lokalitě plánuje výstavbu vysokorychlostní trati směrem na Ostravu.

Přes padesát starostů měst a obcí z našeho kraje chce pozastavit kanál Dunaj-Odra-Labe

Starostové pěti desítek měst a obcí z Olomoucka, Přerovska a Novojičínska žádají ve společném memorandu vládu, aby pozastavila rozhodování o pokračování přípravy projektu vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe (DOL). Novinářům to řekla senátorka Jitka...

Senátorka Seitlová potvrdila, že proces změn územního rozvoje státu, kraje a obcí je bohužel velmi zdlouhavý. "Je však potřeba dělat vše pro to, aby to proběhlo co nejrychleji," slibuje senátorka.

Pokud v současné době má nějaká obec projekt, který se dotýká zablokovaného území, může podle ní požádat ministerstvo dopravy, a to by mělo vydat souhlasné stanovisko, že je možné práce začít projektovat. "Postupovali jsme tak už v několika případech a je to řešení pro určité mezidobí, než vše bude schváleno," popsala Seitlová.

Dobrou zprávou podle ní je skutečnost, že připomínkové meziresortní řízení skončilo v polovině července a zrušení územních rezerv pro kanál Dunaj-Odra-Labe by v první fázi by měla již brzy dostat na stůl vláda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.d-o-l.cz

Štítky kanál, Dunaj, Odra, Labe, územní rezerva, zrušení, kritika, Rokytnice, senátorka, Seitlová, Vodní koridor Dunaj–Odra–Labe, vláda, okres Přerov, Jitka Seitlová, Martin Kupka, ODS, KDU-ČSL, Česko, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kanál Dunaj-Odra-Labe už vláda odpískala, územní rezervy však uvolní až příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.