Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Arboretu v Bílé Lhotě funguje už dvě stě let, nyní má novou zemědělskou expozici

Arboretum v Bílé Lhotě u Litovle na Olomoucku už více než dvě stě let návštěvníkům představuje vzácné dřeviny a rostliny. Národní přírodní památka nyní má také zcela novou zemědělskou expozici.

"V zemědělské expozici chceme ukázat rostliny a nástroje, se kterými se hospodařilo v minulosti, ale i dnes v oblasti Hané. Od nejstarších, nejjednodušších, manuálních, až po ty ze začátku 20. století, strojové sypače, secí stroje, mlátičky obilí. Ve venkovní části jsme vysázeli plodiny, které byly dřív na Hané velmi běžné, například pohanku, kukuřici, čirok či tabák," vysvětlil Jakub Ráliš, ředitel Vlastivědného muzea Olomouc, pod které arboretum spadá.

Arboretum leží na ploše necelých tří hektarů, jsou v něm tři stovky druhů a kultivarů dřevin, například keřovité tisy v různých barvách a tvarech, túje, smrky, duby, buky, cypřišky či lípy. Z vzácných dřevin se návštěvníci mohou těšit na japonské javory, vilíny či třeba magnólie. "Skladbou stromů a také jejich stářím je arboretum v rámci České republiky unikátní. Vysázet velké množství stromů na jednom místě není až tak složité, těžké je zeleň udržovat po staletí v dobré kondici," upozornil Ráliš.  

TIP NA VÝLET: Žabnické vodopády, zřícenina hradu Drahotuš a vyhlídka U jelena. To vše na jednom místě

Dnes se na výlet vydáme na pár zajímavých míst pouze několik kilometrů od Olomouce. Nejzajímavější budou zřejmě Žabnické vodopády, které se nachází kousek od vesnice Podhoří u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku.

Vzhledem k tomu, že poslední léta jsou celkem teplá, v arboretu lze najít příjemný stín, a tak se návštěvnost stále zvyšuje. Velký zájem měli lidé v předchozích dvou covidových letech, protože arboretum bylo jedním z míst, kam návštěvníci mohli chodit. Ročně jich do Bílé Lhoty přijde okolo třiceti tisíc.

Nová expozice zemědělství je v budově bývalého vepřína, rozvoj čeká i samotný park a jeho okolí. "Chceme návštěvníkům nabídnout možnost srovnání, jak hospodařili naši předci a jak s polnostmi a krajinou zacházíme my. Kvůli obživě ji nemusíme ničit, naopak. Abychom měli co jíst, musí být funkční," podotkl Ráliš.

V duchu ekologického a udržitelného zemědělství se podle něho hospodařilo už v minulosti. Tím, že nebyly moderní technologie, se však pracovalo mnohem efektivněji. "Od našich předků si můžeme brát řadu ponaučení, a to nejen v oblasti zemědělství. To všechno jsou věci, které arboretum i zemědělská expozice ukazuje," dodal v tiskové zprávě ředitel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky arboretum, dřeviny, zemědělství, historie, expozice, Bílá Lhota, Litovel, dřevina, Olomoucký kraj, Haná, rostliny, Olomouc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Arboretu v Bílé Lhotě funguje už dvě stě let, nyní má novou zemědělskou expozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.