Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Žabnické vodopády, zřícenina hradu Drahotuš a vyhlídka U jelena. To vše na jednom místě

Dnes se na výlet vydáme na pár zajímavých míst pouze několik kilometrů od Olomouce. Nejzajímavější budou zřejmě Žabnické vodopády, které se nachází kousek od vesnice Podhoří u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Po cestě se zastavíme také u Jezernických viaduktů. Původní železniční most byl vybudován již v roce 1847 a v roce 1873 byl ještě rozšířen a zesílen. V letech 1999 až 2001 prošel rekonstrukcí a nyní je jeho délka 426 metrů, výška 10 metrů a má 42 oblouků.

Od viaduktu pokračujeme směrem na Podhoří, kde zaparkujeme u kostela svatého Havla. Je zde menší parkoviště. Z tohoto místa se dostaneme nejen k vodopádům, ale také po modré turistické značce ke zřícenině hradu Drahotuš a dále po modré značce i na vyhlídkové místo a Špirutovy díry. Tyto místa mohu vřele doporučit.

Od zaparkovaného auta vede jiná cesta také k vodopádům. Doporučuji použít například aplikaci Google mapy nebo mapy.cz, protože k vodopádům nevede turistická značka. Od parkoviště se jde stále po cestě, zkušenější turisté si jistě najdou podle map cestu i lesíkem. Trasa vede po levé straně podél cesty. Pokud by se vám nechtělo šlapat, je možné autem dojet v podstatě až k vodopádům a zaparkovat na zastávce Hranice, Uhřínov, hájenka. Žabnické vodopády jsou tři menší vodopády, kdy ten největší má asi dva metry. Poté, co se dostatečně pokocháme, se k autu vrátíme stejnou cestou.

V okolí se dá dojít ještě na jedno zajímavé místo, a tím je vyhlídka U jelena. Vyhlídka se nachází u Boškova jen pár kilometrů od vodopádů. Parkovat je možné přímo u vyhlídky, kde je místo asi pro tři auta. Vyhlídka je menší a je vytvořena z mohyly po bývalém větrném mlýnu s výhledem do krajiny Nízkého Jeseníku.

Žabnické vodopády
Nedaleko Uhřínova na Přerovsku teče potok Žabník, který pramení v Oderských vrších. Vodopády jsou po něm pojmenovány. Jsou tři, nejvyšší z nich je prostřední, naopak nejdivočejší je nejvýše položený vodopád, který má nejvyšší sklon padající vody ze skalního schodu. Na pohled nejatraktivnější je ale poslední vodopád, který je zcela svislý.
Zdroj: Informační centrum Hranice

TIP NA VÝLET: Hraniční vrch je opravdu unikátní, dvojitá rozhledna

V dnešním výletu se vydáme až k hranicím České republiky s Polskem na velmi zajímavou, ojedinělou, dvojitou vyhlídku Hraniční vrch, která stojí nedaleko Města Albrechtice u Krnova. Rozhledna byla vybudována ze dvou nevyužívaných anténních věží,...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Žabnické vodopády, Podhoří, Lipník nad Bečvou, Nízký Jeseník, vodopád, vyhlídka, Drahotuše (hrad), okres Přerov, Olomouc, Instagram, Google, Jezernický viadukt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Žabnické vodopády, zřícenina hradu Drahotuš a vyhlídka U jelena. To vše na jednom místě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.