Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Voda na Plumlovské přehradě stále zůstává na stupni tři. Po koupání je vhodná sprcha

Kvalita vody v Plumlovské přehradě je stále špatná. Zůstává na stupni tři z pětibodové škály. Nadále tak platí doporučení hygieniků, aby se lidé po koupání osprchovali. Další vzorky vody budou hygienici odebírat za dva týdny, v této sezoně již naposledy.

Plumlov má i letos kvůli rekonstrukci méně vody. Snad se opět rychle nezkazí, doufají místní

Ani v letošní letní sezoně nebude Plumlovská přehrada na Prostějovsku plně napuštěná kvůli probíhající rekonstrukci. Loni vedl nízký stav hladiny k rychlému zkažení vody a odlivu rekreantů a turistů. Podnikatelé v turistickém ruchu se modlí, aby...

Vzorky odborníci naposledy brali na Plumlově v pondělí. "Kvalita vody je hodnocena stupněm číslo tři. Znamená to zhoršenou jakost vody, kdy je mírně zvýšena pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Z tohoto důvodu doporučujeme se po koupání osprchovat," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Stupeň tři je v druhé polovině hodnotícího žebříčku, následuje stupeň čtyři, kdy je voda nevhodná ke koupání, při pátém stupni platí, že je voda nebezpečná při koupání. Čtvrtého stupně dosáhla kvalita vody v Plumlovské přehradě předloni v první polovině září.

Stupněm tři označili hygienici kvalitu vody i při posledním odběru před dvěma týdny, kdy se však situace oproti předchozímu měření mírně zlepšila, došlo k určitému poklesu koncentrace sinic. "Situace se nyní nelepší, ale ani nehorší," doplnila Koutná.

Poslední odběry tuto sezonu mají hygienici naplánovány na 5. září a to na Plumlovské přehradě, ale také na oblíbených štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce. Tam však oproti Plumlovu problémy v létě nenastávají, rozbory zde hygienici provádějí jen jednou za měsíc. Voda je tam dlouhodobě v pořádku, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. "Půjde o poslední odběr na obou místech," dodala Koutná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky voda, kvalita, rozbory, sinice, hygienická stanice, Plumlovská přehrada, Olomoucký kraj, koupání, Vodní nádrž Plumlov, Krajská hygienická stanice, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda na Plumlovské přehradě stále zůstává na stupni tři. Po koupání je vhodná sprcha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.