Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

TOULKY MINULOSTÍ: Kde stával nejstarší vodní mlýn v Olomouci, zvaný Jakubský? Má i strašidelný příběh

Ve starých dobách obklopovalo město Olomouc daleko více vodních toků, které byly mnohem členitější, s dalšími malými rameny, náhony, rybníčky. Proto se v přilehlém předměstí, ale i v širokém okolí nacházela celá řada vodních mlýnů. Jeden z dochovaných vodních ramen řeky Moravy kolem Olomouce si dokonce dochoval i původní název Mlýnský potok, který nám jasně říká, k čemu byl tento vodní tok dříve často využíván. A nejstarší vodní mlýn v Olomouci stával právě na Mlýnském potoku.

Na místě, dnes známém jako Bezručovy sady, ve středověku stávala předměstská osada Závodí. S ulicemi Koželužskou a Jirchářskou, pojmenovaných podle dvou profesí, které v Závodí provozovaly, tedy zpracováním zvířecích kůží z nedalekých jatek. A u této osady stával starý Jakubský mlýn. První písemná zmínka o něm je už z roku 1213, kdy olomoucký biskup Robert věnoval tento mlýn klášteru. Je to původní listinou doložený nejstarší mlýn v Olomouci, starší jak město samo. Dá se ale předpokládat, že mlýn zde stál už předtím.

Jakubský mlýn (Jacobimühle, Jakobermühle) se nacházel na jednom z ramen řeky Moravy, které se říkalo Moravice, také Střední Morava, známý byl i jako Mlýnský potok. Po všechna staletí se nazýval mlýnem Jakubským (Svatojakubským) či Petrským (Svatopetrským) podle momentálního majitele, tedy farního kostela sv. Petra nebo kláštera sv. Filipa a Jakuba, které stávaly těsně nad hradbami, u kterých se nacházel i tento mlýn. V druhé polovině 13. století byl v těsné blízkosti dosavadního mlýna vybudován mlýn nový, který také patřil klášteru. Mlynář byl povinen mlít veškeré obilí pro výrobu chleba i sladu pro klášter. O dvou mlýnech v těchto místech se v listinách mluví naposledy v druhé polovině 14. století, tehdy se už o něm psalo jako o mlýnu pustém.

I když o tom nemáme přímého dokladu, tak lze předpokládat, že i Jakubský mlýn byl za švédských válek zničen, stejně jako většina mlýnů v blízkém okolí Olomouce. Veškerá stará zástavba z obce Závodí, která se nacházela na jižní straně městských hradeb, byla v polovině 18. století odstraněna, jen Jakubský mlýn zůstal zachován. Právě v těchto časech byla kolem Olomouce vybudována mohutná bastionová pevnost, v místech Závodí vyrostla Korunní pevnůstka a další pevnostní prvky, osamocený mlýn byl vklíněn mezi půlbastion 25 a ravelin 21. Cesta k mlýnu po dostavbě bastionky vedla mezi hradbami až k Hradské bráně (dnes tř. 1. Máje). Těsně za mlýnem už začínala vojenská oblast zapovězena pro civilisty. Ve spolupráci s projektem Bastionka Olomouc byl do digitálního modelu pevnosti vsazen i Jakubský mlýn, je zde zachycena jeho podoba v roce 1835.

TOULKY MINULOSTÍ: Pohnutá historie zvonu Maria ve věži olomouckého kostela sv. Mořice

Religiózní město Olomouc mělo vždy velké množství kostelů a klášterů, tudíž i věží, na kterých byly dle křesťanského zvyku zavěšeny zvony. Historie olomouckých zvonů je bohatá, plná slavnostních, ale bohužel i velmi tragických příběhů. A právě...

Posledním majitelem mlýna se stalo město Olomouc, které ho koupilo 28. června 1909 s úmyslem mlýn zrušit. Dříve, než tak ale mohlo učinit, mlýn 31. října 1909 do základů vyhořel, jeho zbytky byly poté strženy a odvezeny. V místech, kde mlýn stával, rostl do nedávné doby statný jilm. Dnes už zde nenajdeme ani tento strom, stojí zde jen čtyři barokní sochy Herkulů, které byly do parku přemístěny v roce 1965 z bývalého hejčínského cukrovaru.

Nedaleko mlýna se nacházel velký jez zvaný Jakubský. Od něj byl veden mlýnský náhon, který poháněl samotný mlýn, ale také další vodních rameno, které obtékalo Korunní pevnůstku a sloužilo k případnému zatopení území kolem pevnůstky. V místě dnešního rozária vytvářelo širokou zátoku, později využívanou i k rekreaci jako plovárna. Jez i s ramenem byly zrušeny a zasypány v roce 1928, ale voda se v těchto místech držela ještě dlouho potom.

Jako každé město, i Olomouc má své legendy, pověsti a strašidelné příběhy. Jeden takový je spojený právě s olomouckým Jakubským mlýnem, známý jako Strašidlo z Jakubského mlýna:

V polovině 18. století hospodařil v Jakubském mlýně pod hradbami města Olomouce mlynář Vít Wypínal. V jednom z mlýnských hospodářských stavení žil i mlynářův šafář Martin. Měl hezkou mladou ženu Lenku, hodnou a pracovitou. Jejich obydlí bylo čisté a upravené, stejně jako malá zahrádka a dvorek pod okny. Lenka dobře vařila a byla šetrná a také Martin nebyl útrata. A tak si žili šťastně a spokojeně, ukládajíce ušetřené penízky do malované truhlice. Nic nerušilo jejich vzájemnou pohodu, nic jim nechybělo. Až jednou.

TOULKY MINULOSTÍ: V roce 1675 blesk v Olomouci zapálil Novou věž

Živelné pohromy od nepaměti nedílně patří k historii města Olomouce. Ať už se jednalo o záplavy, krupobití, vichřice, kruté mrazy, neúrody, ale i nálety hejn kobylek nebo zemětřesení. Zvláště ale oheň byl živlem nanejvýš obávaným. V Olomouci...

Byl poslední den v roce, bylo Silvestra. Ráno nalezl Martin svou manželku v posteli mrtvou. Marně s ní třásl a nejsladšími slovy ji volal k životu, jak jen, tak náhle se mohla se světem rozžehnat, bez slovíčka rozloučení? Večer ještě tak čilá, sám hovor a smích, vyzvídající, co chutného by si mužíček přál pro poslední den v roce. S pláčem uvědomil Martin mlynáře i čeleď o náhlé Lenčině smrti a poprosil je, aby mu pomohli mrtvou přistrojit do rakve, že sám musí zařídit pohřeb. Přišly sousedky, politovaly, nebožku umyly a oblékly do rubáše a těšily zarmouceného šafáře. Bylo jim však divné, že nebožčino tělo nebylo vůbec ztuhlé, ale naopak poddajné, pleť vláčná a v obličeji zdravě zardělá, jako by jen Lenka tvrdě spala. Odnesly mrtvou do komory, u hlavy rozžehly svíčku a odešly.

Venku mrzlo, jen praštělo, ostrý severák lomcoval okenicemi a skučel v komíně. Úzko bylo Martinovi v osiřelé kuchyni. Večer ho však přišli potěšit kamarádi ze mlýna. Mládek zatopil v kamnech, na stole se objevily láhve vína a punče a než se uvařila voda na čaj, rozpleskaly se karty o desku kuchyňského stolu, ještě včera Lenkou do běla vydrhnutého. Vzduch houstl dýmem z dřevěnek a čpěl lihovinami a nikdo již nedbal, že v komoře čeká Lenka na pohřeb. Padl šprým a vtip a za chvíli si již rozjařený stárek dobíral Martina – vdovce, že je na tom vlastně dobře, protože se může znovu oženit a vybrat si mladší, hezčí a bohatší nevěstu. A hned mu povídal o bohatých vdovičkách z Hřebenářské (dnes Šemberova) nebo z Pekařské ulice či z Hněvotína, i o ovdovělém řemenáři Řehořovi, který se po smrti své ženy oženil s bohatou vdovou hostinskou "U Bílé labutě", a jak si žijí. Nálada k půlnoci stoupala a štěstí v karetní hře španělské, zvané taroky, pamatovalo spravedlivě na všechny hráče, takže ve společnosti vládla pohoda. Odbila půlnoc. Starý rok se potichu z místnosti vyplížil a nový rok byl hlučně přivítán číšemi vína a punče. V tom hrůzo hrůzoucí, otevřely se dveře komory a na prahu stála umrlá Lenka. "Pěknou tu vyvádíte. Oni si tu topí, zavdávají si a mne nechají mrznout v komoře." Návštěvníci rázem vystřízlivěli a rozutekli se, div se ve dveřích neumačkali. Jenom Martin zůstal a vytřeštěným zrakem hleděl na svou ženu. Ta se schoulila ke kamnům na lavici, na Martina ani nepromluvila a zahleděla se kamsi do neurčita.

TOULKY MINULOSTÍ: Na olomouckém pranýři lumpy čekala hanba pod okny radních a před zraky měšťanů

Pranýř. V dnešní době si pod tímto názvem už málokdo představí něco konkrétního. Přitom ještě na počátku 19. století to byla nedílná součást většiny měst i městeček. Pojďme si proto přiblížit, co to vlastně pranýř byl, k čemu sloužil a kde po...

Zpráva o zmrtvýchvstání Lenčině se rozletěla městem. Všichni se Jakubskému mlýnu začali zdaleka vyhýbat, že prý tam straší. Lenka jen seděla, nejedla, nepila, s nikým nepromluvila, na otázky neodpovídala, na Martina nepohlédla. Nešťastný Martin zašel o radu na faru ke sv. Michalovi, kde mu stařičký farář poradil: "Nevšímej si jí, Martine, a dělej jakoby nic. Až přijde docela k sobě, sama promluví, ty nic nevyzvídej". Devátého dne vstala Lenka z lavice, svlékla rubáš, uklidila svíce, stuhy a vůbec vše, co bylo v komoře již nachystáno k jejímu pohřbu a pustila se do obvyklých prací. Toho večera se dala do vypravování: "Byla jsem daleko, Martine. Ve spánku ke mně přistoupil plavovlasý mládeneček, vzal mě za ruku a vyzval mě, abych se s ním vydala na dalekou pouť, že nebudu litovat. Vešli jsme do hlubokého lesa, pak na palouk, odtud na písečnou pláň, která žhnula rozpáleným pískem a kamením. Nikde nebylo ani známky života. Chůze mne unavovala a namáhala, nohy jsem necítila, horko mi bylo k zalknutí. Krásný jinoch mne však povzbuzoval k vytrvalosti a ke spěchu. V dáli na obzoru se rýsovala malá chaloupka jak z pohádky. Nebyl k ní však volný přístup. Obtékala ji ze všech stran široká mohutná řeka, která ale žádný hukot nevydávala a valila se zcela neslyšně. "Zůstaň tu na břehu," povídá mládeneček, "zeptám se, smíš-li vstoupit" a přeběhl po vlnách jako po koberci. Zima mne roztřásla, když se za ním zavřela dvířka, na jejichž prahu se usadil velký černý pes, který divoce koulel očima jako dvě lucerny a zlověstně cenil zuby. To čekání bylo ze všeho nejhorší a zdálo se mi nekonečné. Tu se konečně mládeneček vrátil a pravil: "Nepřišel ještě tvůj čas. Nesmíš dovnitř." Pojal mne v náruč a v mžiku jsem byla zpátky. Zadržela jsem ho, aby přece pověděl, kde jsme byli. "V údolí smrti," zašeptal a zmizel. "A tak jsem, milý Martine zase u tebe."

Lenka hospodařila jako dříve, nic se v domácnosti nezměnilo, až na její roztržitost – někdy se uprostřed práce zamyslela a strnule hleděla do prázdna. Změnila se i v chování a v podivína se změnil i její muž, takže za nimi jen málokdo přišel na návštěvu. Uplynulo devět let a opět přišel Silvestr. Mrzlo a severák se divoce proháněl ve stromech kolem mlýna, když do rakve ukládali na kost vyhublou Lenku. Tentokrát se již Lenka z výletu do údolí smrti nevrátila. A za devět dní nato pochovali i Martina.

Do jejich opuštěného domku se nikdo nechtěl nastěhovat, a tak ho mlynář nechal zbořit. I potom se tohoto místa lidé báli a nikdo přes něj nešel v nočních hodinách, a zvláště pak na Silvestra. Pověstí o strašící Lence pak byl až do svého zániku opředen Jakubský mlýn a nikdo se do míst, kde kdysi kdosi umřel, k životu se vrátil, za živa strašil a straší i po smrti, neodvážil ve dne ani v noci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Čendy Šopka

Štítky toulky minulostí, Jakubský mlýn, historie, příběh, Olomouc, mlýn, vodní kolový mlýn, smrt, klášter, řeka Morava, silvestr, Mlýnský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOULKY MINULOSTÍ: Kde stával nejstarší vodní mlýn v Olomouci, zvaný Jakubský? Má i strašidelný příběh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.