Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

FOTOGALERIE: Stavba olomoucké náplavky míří do finiše. Město řeší náročnost údržby

Postupnými kroky se blíží k dokončení takřka čtyři sta metrů dlouhé náplavky u řeky Moravy v Olomouci. Kameníci dokončují na pravém břehu vydláždění nového úseku, kolaudovat by se mělo v závěru září. Zástupci města s Povodím Moravy ale řeší otázku údržby této oblasti, která by podle předpokladů měla být každý rok zhruba na třicet dní zaplavována.

Už řadu měsíců ukládají kameníci nepravidelně štípané žulové kvádry do štěrku jako podklad pro novou náplavku, tato část stavby má být do konce září připravena pro kolaudaci. „Na začátku října už by mohla mít na náplavku přístup i veřejnost. V okolí ještě probíhají související investice, které nechává zhotovit město Olomouc,“ přiblížil investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Během kontrolního dne ale zástupci města při prohlídce dlažby vyjádřili obavy z potenciálního štěrkové výplně spár mezi kameny a zanesení oblasti bahnem a následně plevelem.

Olomoucká náplavka má být na podzim hotová. Cyklostezka nikdy v projektu nebyla, zní z magistrátu

Dokončení mostu v Masarykově třídě nebylo posledním krokem budování protipovodňových opatření nedaleko centra Olomouce, práce pokračují dál na náplavce a nábřežních stěnách. Okolí řeky Moravy má mít novou podobu do letošního podzimu, olomoucký...

 

„Povodí Moravy připouští, že problémy mohou do budoucna nastat. Musíme se bavit o následné údržbě poměrně unikátního řešení široké kamenné náplavky. Chceme se zbavit odpovědnosti, abychom tady museli vynakládat provozní peníze po každé zvýšené hladině. Nemáme na to techniku, lidi a prostředky,“ shrnul olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO) a dodal: „Stojíme v průtočném profilu, na dně koryta řeky. Ve městě žádnou takovou stavbu nemáme. Pokud by město část nákladů mělo převzít, tak bychom chtěli jasný návod, jak se o toto místo starat. Budeme klást důraz na to, aby dílo před kolaudací odpovídalo provozní potřebám města a občanů,“ prohlásil primátor.

Zástupci magistrátu upozornili také na několik patrných nerovností, po zhutnění a zválcování s využitím techniky by se ale měl povrch náplavky ještě výrazně srovnat. Podle zástupců zhotovitelské firmy by měla být údržba po zaplavení 370 metrů dlouhé a průměrně 12 metrů široké oblasti poměrně snadná a kromě oplachu usazenin má zahrnovat také doplnění štěrku do spár. „Vymezení následné péče a souvisejících nákladů aktuálně řešíme s městem. Údržba nemusí být tak úplně složitá, tyto záležitosti řešíme i na jiných místech,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Zahrádky v Olomouci zřejmě ustoupí protipovodňovým úpravám. Hejtmanství zamítlo odvolání nájemců

Zahrádkáři z olomoucké kolonie Morava neuspěli s odvoláním proti plánované výstavbě protipovodňových opatření v oblasti Nových Sadů. Právě kvůli úpravě koryta řeky Moravy a jejího okolí má zaniknout zahrádkářská osada.

Pokud by byly kostky uloženy do betonu, nedokázala by náplavka správně reagovat na případné rychlé změny hladiny a mohlo by dojít ke vzdutí vrstev. „Stavba je plně v souladu projektovou dokumentací, která byla vytvořena tak, aby dílo plnilo svůj účel. Což znamená, že jde primárně o protipovodňové opatření, které umožňuje údržbu včetně pohybu těžké techniky,“ podotkl Petr Chmelař.

Stavaři v této oblasti zůstanou zřejmě až do závěru podzimu. Na protějším břehu od náplavky se totiž dál pracuje na kamenných obkladech. „Na levém břehu mají být práce dokončeny na přelomu října a listopadu, kdy proběhne ještě náhradní výsadba stromů,“ doplnil Tomáš Bělaška z Povodí Moravy.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Stavba, investice, protipovodňová opatření, náplavka, Olomouc, Povodí Moravy, údržba, Povodí Moravy (státní podnik), řeka Morava, Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Stavba olomoucké náplavky míří do finiše. Město řeší náročnost údržby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.