Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Koncerty, lodičky i prodej kávy a zmrzliny. Náplavka u Moravy vzbuzuje zájem i u podnikatelů

Kromě primární funkce protipovodňové ochrany by měla náplavka u řeky Moravy v Olomouci po dokončení nabídnout také nový rekreační prostor nedaleko centra města. Pro provozovatele stánků a dalších aktivit je na nábřeží rozmístěna desítky elektrických přípojek, magistrát již eviduje dotazy podnikatelů na možnost umístění jejich služeb a obchůdků do atraktivní lokality.

Nad náplavkou v ulici Blahoslavova rozmístila firma do zídky deset přípojek elektřiny. Ty by měly v budoucnu posloužit například pro prodejce kávy, zmrzliny či jiného občerstvení. Využít by je mohli také pořadatelé kulturních akcí, na náplavce se počítá i s koncerty či různými typy představení.

„Vždy je ale klíčový požadavek na to, aby se jednalo o mobilní zařízení. Aby bylo možné jej z prostor náplavky v krátké době odklidit v případě varování před zvýšením hladiny. Žádná trvalá stavba zde být nemůže,“ vysvětlil mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

Zájem o oživení vydlážděného prostoru je ze strany jednotlivců i firem již několik měsíců. Na řece by se mohly pohybovat i loďky či šlapadla. „Dotazů jenom v letošním roce bylo na odbor životního prostředí okolo dvaceti. Zájemci se ptají na způsoby povolování těchto aktivit a podobně,“ podotkl vedoucí Odboru životního prostředí Petr Loyka.

FOTOGALERIE: Stavba olomoucké náplavky míří do finiše. Město řeší náročnost údržby

Postupnými kroky se blíží k dokončení takřka čtyři sta metrů dlouhé náplavky u řeky Moravy v Olomouci. Kameníci dokončují na pravém břehu vydláždění nového úseku, kolaudovat by se mělo v závěru září. Zástupci města s Povodím Moravy ale řeší...

Připraveny jsou na hraně náplavky také úvaziště pro lodě, které budou složit pro nástup a výstup pasažérů. „Úvazišť je na náplavce několik, jsou rozmístěny zhruba po padesáti metrech. Lodě by u nich neměly kotvit nastálo,“ specifikoval mluvčí Folta.

Samotné dokončení náplavky se předpokládá na přelomu září a října, pak už by mělo být k dispozici veřejnosti. Lidé budou moct k řece zavítat na procházku či například k posezení na souborech kamenných bloků, které jsou upevněny u nábřežní zdi. Nad nimi jsou na pravém břehu již vysázeny olše, stromy by měly přibýt i na protějším břehu. Na listopad je v plánu náhradní výsadba javorů.

Po finálním zválcování atypické žulové dlažby budou moct na povrch vyjet i cyklisté na vhodných typech jízdních kol. Tři sta sedmdesát metrů dlouhý úsek nedaleko mostů na Masarykově třídě a Komenského ulici nemá vyhrazený pás cyklostezky, ohleduplný pohyb cyklistů však bude zřejmě podle zástupců města v odpočinkové lokalitě povolen.

Šantovka Tower bude na stavební povolení čekat. Soud vyhověl žádosti ombudsmana

Až po konečném verdiktu Nejvyššího správního soudu bude moct olomoucký magistrát rozhodovat o udělení stavebního povolení pro plánovanou výškovou budovu Šantovka Tower. Ombudsman uspěl se žádostí o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti,...

 

Rada města již schválila provozní řád náplavky a v polovině září by měla odsouhlasit smlouvu s Povodím Moravy o výpůjčce díla, tak aby jej mohli využívat občané a návštěvníci Olomouce. Jedná se ale o rozdělení nákladů a odpovědnosti za údržbu lokality, která by měla být pravidelně při zvýšení hladiny řeky zhruba jeden měsíc ročně pod vodou.

„Řešili jsme, jakým způsobem bude možné oživení prostor kolem řeky. Na základě toho se upravil projekt, aby se doplnila technická infrastruktura například v podobě zásuvek na elektřinu. Zároveň se dolaďovaly podmínky, jak lze elektrické přípojky provozovat. Chtěli jsme, aby náplavka žila. Ale teď se bavíme o tom, aby ekonomická zátěž pro město nebyla vyšší než samotný přínos toho, že jsme chtěli náplavku přístupnou pro občany,“ řekl před finálními jednáními o smlouvě s Povodím Moravy primátor Olomouc Miroslav Žbánek (ANO).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, náplavka, obchod, podnikání, rekreace, výlet, akce, koncerty, Olomouc, Morava, řeka Morava, Povodí Moravy (státní podnik), Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncerty, lodičky i prodej kávy a zmrzliny. Náplavka u Moravy vzbuzuje zájem i u podnikatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.