Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Šternberk obsadí historická auta a motorky, náměstí ožije hudbou i přehlídkou pivovarů

Akce Ecce Homo Historic opět ovládne Šternberk, návštěvníci se budou moct kochat na výstavě automobilové historie, při společné vyjížďce stovek unikátních vozidel po okolí i při tréninkových a soutěžních jízdách pravidelnosti. Populární událost bude mít ve Šternberku svou patronku, stala se jí herečka Markéta Hrubešová. Bohatý program ještě rozšíří hudební produkce ze Šternberských slavností, kde vystoupí mimo jiné zpěvačka Monika Absolonová.

Více než dvě stě přihlášených účastníků evidují organizátoři letošního pokračování populární akce Ecce Homo Historic, která láká příznivce veteránských skvostů. Auta i motorky musí být staré vždy minimálně 40 let. „Diváci a návštěvníci výstavy se mohou těšit například na pana Milana Pavlisku s krásným vozem Buick Sedanette z roku 1946, pana Ludvíka Hájka se Zbrojovkou Brno Z4 z roku 1933 nebo třeba Martina Kadlece s Aero Minor 2, rok výroby 1948. I mezi motocykly najdeme několik unikátů, například motocyklový stroj pana Bezděka z veteránského klubu SKAM Olomouc, ČZ 250 Tourist z roku 1936,“ vylíčila mluvčí pořádajícího AMK Ecce Homo Šternberk Milena Schärferová.

Účastníci budou rozděleni do třech kategorií podle roku výroby jejich vozidel. Auta a motorky vyrobené do roku 1955 spadají do nejstarší kategorie, následuje kategorie do roku 1970 a poslední 1980. „U Mariánského sloupu bude k vidění samostatná výstava Porsche Classic Clubu s krásnými vozy Porsche. V pravé poledne vyhlásíme na Hlavním náměstí výsledky anket, kde budeme hodnotit třeba dobové oblečení účastníků, vyhlásíme ale také diváckou anketu, lidé si budou moci vybrat svého favorita,“ podotkla Milena Schärferová.

Dny Evropského dědictví oživí náměstí i dvorky. Olomouc představí městskou znělku

Nejen výjimečně zpřístupněné historické památky, ale také bohatý kulturní a doprovodný program po roce znovu přinášejí Dny evropského dědictví. V hanácké metropoli hlavní část akce začíná v pátek večerním divadelním představením, před kterým...

 

V neděli budou motory historických pokladů burácet na trati Ecce Homo. V plánu jsou dvě tréninkové a dvě soutěžní jízdy pravidelnosti. Vítězem se stane ten, kdo bude mít mezi jízdami nejmenší časový rozdíl. „Tento způsob vyhodnocení jízd je zvolen z toho důvodu, aby mohl vyhrát i ten nejpomalejší účastník,“ vysvětluje Schärferová.

Od obnovení Ecce Homo Historic počítají organizátoři letos již 30. ročník a k této příležitosti má akce svou patronku. „Stala se jí známá česká herečka Markéta Hrubešová, která bude na akci s námi. Přijďte si pro fotku, podpis nebo si jen popovídat,“ pozvala mluvčí Schärferová.

V pátek a v sobotu se současně s Ecce Homo Historic konají Šternberské slavnosti.  V sobotu o půl deváté večer na nich vystoupí známá zpěvačka Monika Absolonová. „Návštěvníci se mohou těšit také na zpěváky Juliana Záhorovského nebo Marcella. Dále vystoupí skupiny Verona, Ukulele Troublemakers, Cabo Wabo, Kameron, Blues Power, Zvláštní zóny a další. V rámci slavností vystoupí právě i Markéta Hrubešová se svojí kuchařskou show,“ informují organizátoři s tím, že součástí akce je také přehlídka malých a středních pivovarů a další doprovodný program.

V souvislosti s pořádáním akce musejí řidiči počítat s dopravními uzavírkami v oblasti trati Ecce Homo a také v centru Šternberka, podrobnější informace i o změnách v provozu linkových autobusů jsou k dispozici na webových stránkách města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Šnábl, AMK Ecce Homo Šternberk

Štítky Motorismus, auta, motorky, závody, Ecce Homo, Ecce Homo Historic, Šternberk, slavnost, výstava, Markéta Hrubešová, Monika Absolonová, pivovar, hudba, Ludvík Hájek, Martin Kadlec, FC Zbrojovka Brno, Aero Minor II

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Šternberk obsadí historická auta a motorky, náměstí ožije hudbou i přehlídkou pivovarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.