Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dny Evropského dědictví oživí náměstí i dvorky. Olomouc představí městskou znělku

Nejen výjimečně zpřístupněné historické památky, ale také bohatý kulturní a doprovodný program po roce znovu přinášejí Dny evropského dědictví. V hanácké metropoli hlavní část akce začíná v pátek večerním divadelním představením, před kterým proběhne premiéra nové znělky města Olomouce.

Akce pořádané jako součást Dnů evropského dědictví odstartovaly již v průběhu týdne, hlavní program připadá na pátek až neděli od 9. do 11. září. Slavnostního zahájení se také letos ujme open-air divadelní představení na Horním náměstí.

Tentokrát Moravské divadlo Olomouc uvede známou a oblíbenou hru Nikolaje Vasiljeviče Gogola, Revizor. „Ještě před začátkem představení, který je plánovaný na dvacátou hodinu, můžete být vůbec prvními posluchači, kteří uslyší novou znělku města Olomouce. Tu pro nás složil olomoucký hudebník a skladatel Filip Krejčí a nahrála ji Moravská filharmonie Olomouc. Je krásná a já se moc těším, že ji budeme moci na našich akcích užívat jako téma, které spojuje vše, co je pro Olomouc důležité a typické,“ pozvala náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská (ODS).

Znělka se podle skladatele Filipa Krejčího vztahuje například k vlastenectví, hanáckému folkloru, kulturní a vojenské historii města i olomouckému orloji. „Frázování po třech pak odkazuje nejen ke Svaté Trojici, dominantě Horního náměstí a památce UNESCO, ale všeobecně k církevní historii města a zdejšímu arcibiskupství a barokní hudební sémiotice, která často používala číslo tři, jakožto symbol Boží trojjedinosti,“ doplňuje autor hudby.

Zajímavý program nabídnou i takzvané Otevřené dvorky v centru města. „Že kulturní akce a společenská setkávání se v centru neodehrávají pouze na náměstí, to už Olomoučané moc dobře vědí,“ podotkla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová. Lidé mohou zavítat například do otevřených dvorků Uncle Ferro v Riegrově ulici, Baru Zahrada v ulici Mlýnské nebo navštívit Olodvorek na Dolním náměstí. Stejně jako do Ztracené a Ostružnické, kde se o zábavu v rámci nového projektu nazvaného Živé ulice postarají hudebníci a buskeři.

Muzeum v Jeseníku sbírá mizející příběhy z kraje pod Pradědem. Mluví s pamětníky

Pracovníci Vlastivědného muzea z Jeseníku začali sbírat příběhy, které se v kraji pod Pradědem staly, vypráví si je pamětníci nebo se jen tradují. Drobné historické události postupně mizí z paměti, proto je chce muzeum v unikátním projektu zapsat...

 

„I letos se nám podařilo s dalšími subjekty zorganizovat velmi úspěšnou součást Dnů evropského dědictví, Oživ centrum. Festival plný designu, jídla a zábavy se bude konat už počtvrté a během pátku a soboty na Horním náměstí nabídne design market, gastro zónu, farmářské trhy, zelený i módní swap i zábavu pro děti,“ přidává další atraktivní bod programu vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

„Své diváky si určitě najdou i Olomoucké lafayettovské slavnosti na Václavském náměstí, které 10. a 13. září uvedou dvě divadelní hry v autentických historických kulisách,“ doplnila mluvčí Doleželová.

V Olomouci budou nové parkovací automaty, které umožní platbu kartou

Motoristé budou moci v Olomouci za parkování platit kartou. Radnice vymění staré parkovací automaty za nové přístroje, které kromě platby parkovného mincemi umožní také úhradu pomocí bezkontaktní platební karty. Za 39 nových parkovacích přístrojů...

 

Na Dny evropského dědictví zvou i další města v regionu. Na stejný víkend jako Olomouc připravují program také v Zábřehu. Už na pátek je připravena show sokolníků Seiferos s dravci a sovami, kovářské či šermířské ukázky i alchymistická laboratoř v historickém sklepení. „V sobotu a neděli se v rámci Dnů evropského dědictví otevřou památky, z nichž řada bývá běžně zavřená a netradiční prohlídku nabízí pouze při těchto příležitostech. Návštěvníci se tak mohou podívat například na Zámek Skalička, do zábřežského hradu či věží kostelů svatého Bartoloměje, svaté Barbory a kostela Církve československé husitské, otevřena bude hrobka Bukůvků v Postřelmově,“ vyjmenovala zábřežská mediální koordinátorka Lucie Mahdalová.

V následujícím týdnu pak plánují představit nejen historické pamětihodnosti a kulturu například ve Šternberku či v Lipníku nad Bečvou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Schulz

Štítky Kultura, divadlo, koncerty, památky, Dny evropského dědictví, Olomouc, Zábřeh, Světové dědictví UNESCO, divadelní představení, Nikolaj Vasiljevič Gogol, zábava, Jana Doleželová, Moravské divadlo Olomouc, historická památka, Moravská filharmonie Olomouc, M

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny Evropského dědictví oživí náměstí i dvorky. Olomouc představí městskou znělku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.