Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Počet obyvatel Olomouckého kraje letos v pololetí mírně klesl. Žije zde přes 622 tisíc lidí

V Olomouckém kraji letos v pololetí klesl počet obyvatel o 360 na 622 570. Na úbytku obyvatelstva se podepsal výrazně vyšší počet zemřelých než narozených. Naopak do kraje se od ledna do června přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo jinam. Počet obyvatel v kraji se tak stěhováním zvýšil o 423. Tyto údaje ale nezahrnují lidi, kterým byla udělena dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Údaje za pololetí zveřejnil Český statistický úřad. V Olomouckém kraji se v prvním pololetí narodilo 3008 dětí a 3791 lidí zemřelo. Přirozeným způsobem se tak počet obyvatel snížil o 783 lidí. Migrací kraj v souhrnném počtu získal letos od ledna do června 423 obyvatel. Z Olomouckého kraje se vystěhovalo 2443 lidí a naopak 2866 se jich přistěhovalo. Z ostatních krajů se do Olomouckého kraje přistěhovalo 2069 lidí a 797 lidí přišlo ze zahraničí. Do ostatních krajů ČR se v pololetí vystěhovalo 2108 lidí a 335 se odstěhovalo do zahraničí.

Počet obyvatel v Olomouci klesl pod sto tisíc. Lidé se stěhovali například do Dolan nebo Horky

Nejnižší podíl městského obyvatelstva od roku 2000 má aktuálně Olomoucký kraj. Ve velkých městech regionu dochází k úbytku počtu obyvatel, nejvýraznější je tento trend v Přerově. Naopak v některých menších obcích v okolí měst se populace rozrůstá.

Počet obyvatel letos od ledna do června vzrostl pouze na Olomoucku, a to o 195 lidí. V ostatních čtyřech okresech statistici zaznamenali pokles počtu obyvatel. Nejvyšší úbytek vykázalo Přerovsko, které přišlo o 362 obyvatel. Na Jesenicku klesl počet obyvatel o 158, na Šumpersku o 25 a na Prostějovsku o deset.

Loni v Olomouckém kraji kvůli rekordnímu počtu úmrtí klesl počet obyvatel o 2001 na 622 813. Úbytek obyvatel byl vyšší než v roce 2020, kdy činil 1493. Počet úmrtí loni v kraji meziročně vzrostl o 436 na 8562, což je nejvyšší hodnota v historii kraje. Do kraje se v roce 2021 přistěhovalo více lidí. Důvody nárůstu úmrtnosti statistici neuvádějí. Podle odborníků k němu podstatně přispěla epidemie nemoci covid-19.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky počet obyvatel, demografie, 2. čtvrtletí, ČSÚ, Olomoucký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Olomouckého kraje letos v pololetí mírně klesl. Žije zde přes 622 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.