Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Úspory pro Šumperk bude nově hledat městský energetik

Šumperku má s hledáním cest k úsporám pomoci nový zaměstnanec na pozici městského energetika. Radnice tak chce snížit dopad rapidního zdražení energií a zaměřit se také na možnosti využití alternativních zdrojů energie. Městu, které vlastní 73 budov, by mělo pomoci také zastropování cen energií, o kterém rozhodla tento týden vláda.

Podle šumperského starosty Tomáše Spurného (Pro Šumperk) by měl energetik působit ve městě od října. Důvodem vytvoření nové pracovní pozice jsou současné náklady města kvůli rapidnímu zvýšení cen energií.

„Musíme hned začít šetřit a dělat opatření, která by nám měla pomoci přežít tuto zimu. Jsou zde také velké výzvy do budoucna, jako jsou soláry, tepelná čerpadla a úspory. Energetik má pro město obrovskou roli. My už v současné době máme u vybraných objektů samoodečty energií, dokončujeme energetické posudky budov, děláme řadu opatření. Pozice energetika i při shromažďování dat je tam zcela nezastupitelná,“ tvrdí starosta.

Stadlery v kraji stále trápí rozličné poruchy. Modernizace ojetých vlaků nabrala další zpoždění

Poruchy WC, klimatizace, výsuvného schůdku a další trable řeší České dráhy coby provozovatel regionálních spojů v Olomouckém kraji. Problémy se týkají souprav Stadler, které jako ojeté nakoupil dopravce v Německu a na Slovensku prošly či stále...

 

Energetikovi chce město nabídnout pracovní poměr na dobu neurčitou s nástupem od začátku října nebo na dohodu. „Máme radou města schváleno posílení stavu úřadu o zaměstnance v 11. platové třídě, záležet bude na domluvě,“ doplnil Spurný.

Město Šumperk a jeho příspěvkové organizace má zajištěnou elektřinu na rok 2023 a nyní se zaměřuje na nákup plynu. „To, že se nám podařilo zajistit na rok 2023 elektřinu na Kladenské burze za spotové ceny, považuji za úspěch. Tento nákup je doporučovaný odborníky s ohledem na turbulentnost současné doby, kdy se ceny mění prakticky každý den a nemá tudíž smysl uzavírat smlouvy na nějaké delší období,“ uvedl již dříve starosta.

I přesto se enormní nárůst cen za energie v porovnání s předchozími lety odrazí v rozpočtu - město Šumperk v současné době vlastní 73 budov včetně škol, sportovišť, úřadoven, bytových domů a dalších staveb. Rozhodnutí vlády zavést maximální ceny za elektřinu a plyn pro domácnosti, veřejný sektor a malé firmy usnadní městům například sestavování rozpočtu na příští rok - dosud radnice nevěděly, s jakými cenami mohou počítat. „Předpokládám, že nám to pomůže - jinak by to byla systémová chyba. Věřím, že se to vztahuje na všechny,“ dodal starosta Spurný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky energie, zdražování, elektřina, plyn, vytápění, úspory, Šumperk, Tomáš Spurný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspory pro Šumperk bude nově hledat městský energetik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.