Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Olomoucký kraj chce venkovským prodejnám opět pomoci. Rozdělí jim miliony

Provozovatelé obchodů v malých obcích v Olomouckém kraji by letos měli mít možnost požádat o dotace v celkové výši sedm milionů korun, což je o milion korun více než loni. Peníze má do dotačního programu vložit ministerstvo průmyslu a obchodu společně s hejtmanstvím. O podporu budou moci žádat podnikatelé nebo obce, které provozují maloobchodní prodejnu potravin ve vsi či její místní části s maximálně tisícovkou obyvatel.

Návrh krajské zastupitelstvo projedná v závěru září. Hejtmanství dotační program zdůvodnilo snahou zachovat v malých obcích provoz maloobchodních prodejen, které mají v nabídce potraviny a nápoje. Olomoucký kraj už požádal MPO o dotaci čtyři miliony korun z programu zaměřeného na podporu malých prodejen a z vlastního rozpočtu chce uvolnit další tři miliony korun. Program se týká malých obcí, v nichž funguje pouze jedna prodejna. Maximální výše dotace na prodejnu bude v případě nejmenších obcí do 500 obyvatel činit 130 tisíc korun, v obcích s 501 až 1000 obyvateli obnáší příspěvek 100 tisíc korun.

Startuje projekt Od vidlí po vidličku. Chce dostat k dětem více lokálních produktů

Místní akční spolky Šumperský venkov a Horní Pomoraví spouští s novým školním rokem projekt Od vidlí po vidličku. Minimálně třetina potravin v jídelnách by měla být z kvalitních lokálních zdrojů. Mezi další cíle projektu patří modernizace...

Pokud krajské zastupitelstvo v pondělí 26. září program schválí, tak bude o den později vyhlášen. Žádosti o dotace na provoz venkovských prodejen bude přijímat od 31. října do 15. listopadu. Vyhodnocení a schválení by mělo být hotovo do konce roku. S úspěšnými žadateli budou smlouvy uzavřeny na přelomu letošního a příštího roku.

Malé prodejny jsou podle hejtmanova náměstka Jana Šafaříka (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj) často jediným místem, kde si lidé na venkově mohou nakoupit. Důležité jsou zejména pro seniory, kteří nejezdí za prací do měst a cestování do supermarketů je pro ně komplikované. Program, do kterého se loni zapojilo několik desítek provozovatelů venkovských prodejen, také pomůže udržet v malých obcích zaměstnanost. Dotace pomohou pokrýt rostoucí náklady na provoz obchodů, které ženou vzhůru zejména drahé energie.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky prodejna, venkov, dotace, Olomoucký kraj, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Jan Šafařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj chce venkovským prodejnám opět pomoci. Rozdělí jim miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.