Počasí dnes2 °C, zítra3 °C
Pátek 22. listopadu 2024  |  Svátek má Cecílie
Bez reklam

Startuje projekt Od vidlí po vidličku. Chce dostat k dětem více lokálních produktů

Místní akční spolky Šumperský venkov a Horní Pomoraví spouští s novým školním rokem projekt Od vidlí po vidličku. Minimálně třetina potravin v jídelnách by měla být z kvalitních lokálních zdrojů. Mezi další cíle projektu patří modernizace stravování ve školách či snížení dopadů na životní prostředí.

"Využívání lokálních potravin je pro místní komunitu důležité z ekonomického, ekologického i zdravotního pohledu. Chceme přispět k tomu, aby se ve školních jídelnách vařilo moderním způsobem a naše děti jedly kvalitně a zdravě, což nemusí znamenat draze," uvedl v tiskové zprávě předseda MAS Šumperský venkov a starosta Dolních Studének Radim Sršeň

Do projektu se zatím zapojilo devět školních jídelen a autoři oslovili devět dodavatelů potravin. V počáteční fázi projektu budou školní jídelny objednávat potraviny přímo od dodavatelů. Na základě zkušeností z praxe pak autoři projektu vytvoří software pro logistiku, který pomůže proces zjednodušit a rozšiřovat. 

Šumperk rozšíří třídění zbytků z kuchyně. Oproti Olomouci má náskok

Na osm desítek popelnic na gastroodpad je v Šumperku aktuálně k dispozici pro třídění recyklovatelného materiálu z kuchyňských zbytků. Město jich v budoucnu plánuje rozmístit až tři sta. V prvním roce pilotního projektu se do této aktivity zapojilo...

Ředitelku školní jídelny v Zábřehu Petru Macháčkovou zaujala myšlenka podpořit místní dodavatele a vařit z kvalitních surovin vypěstovaných v našem regionu. "Věřím tomu, že kvalitu a podporu tohoto projektu ocení rodiče dětí i všichni naši strávníci," doplnila Macháčková. Součástí projektu bude i podpora školních jídelen ve formě workshopů s předními šéfkuchaři či exkurze dětí do jednotlivých farem.

"Chceme, aby děti pochopily, že sýry nevznikají jen tak v regálech obchodů. Jednáme s dalšími dodavateli a naším cílem je, aby se postupně zapojila většina škol v regionu a rádi budeme inspiraci šířit i za hranice," dodal Radim Sršeň.

Základy Madety položili před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný

Hotel Nový v Táboře, dnes Grand, navštívila řada významných osobností, roku 1932 třeba starosta Chicaga Antonín Čermák. O třicet let dříve se tu scházeli Alfons Šťastný z Padařova, propagátor agrárního hnutí, a baron JUDr. Ervín Nádherný,...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školní jídelna, projekt, Šumpersko, lokální potraviny, jídlo, Radim Sršeň, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje projekt Od vidlí po vidličku. Chce dostat k dětem více lokálních produktů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.