Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Kojetín sníží daň z nemovitosti, kterou nedávno zvedl. Chce ušetřit místní firmy

S příchodem Amazonu, který v Kojetíně na Přerovsku buduje obří distribuční centrum, město nedávno pětinásobně zvýšilo daň z nemovitosti v průmyslových lokalitách. Po komunálních volbách se nové vedení radnice dohodlo, že daň opět sníží. Chce ušetřit místní podnikatele.

"Kojetín je jedním ze dvou měst v České republice, která si nesou cejch vyloučené lokality v celém rozsahu. Zdroje, které potřebujeme ke zvrácení této nelichotivé situace, jsou nesrovnatelně větší než u ostatních obcí a měst,“ vysvětli jeden z důvodů zvýšení daně z nemovitosti starosta Kojetína Leoš Ptáček (NK).

U společností, které v kojetínských průmyslových oblastech působí, se často jedná o podniky vlastněné nadnárodními korporacemi a majiteli, kteří v regionu ani nežijí a podle starosty tomu odpovídá také jejich vztah k městu.

Po komunálních volbách je situace jiná. "Ve vyhlášce o dani z nemovitosti bude změna. Je to součást koaličních dohod, že se k tomuto tématu vrátíme a budeme o tom dál jednat," potvrdil starosta Kojetína. O kolik nebo jakým způsobem sazba daně poklesne, zatím nechtěl mluvit, protože návrh ještě není na stole.  

Stavba distribučního centra Amazonu v Kojetíně je u konce. Přišlo na pět miliard

Stavba obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku je u konce. Moderní sklad s fotovoltaickou elektrárnou na střeše přišel na více než pět miliard korun, zaměstná až dva tisíce lidí a otevřít by se měl příští rok.

Snížení daně z nemovitosti prosazovala například ODS. "Byl to jeden z našich požadavků. Obecně nejsme proti, ale musíme brát ohled na menší podnikatele. Pokud jde o Amazon a velké nadnárodní firmy, které zde stejně nic nenechávají, tam nevidíme problém, ale s malými živnostníky problém je, proto chceme daň z nemovitosti znovu projednat," vysvětlil kandidát ODS na místostarostu Kojetína Arnošt Petružela.

Pokud by pětinásobné zvýšení daně z nemovitosti v průmyslových oblastech zůstalo, městu by to okamžitě přineslo bezmála šest milionů korun. Amazon, který se má otevřít příští rok, by pak přinesl dalších několik milionů. Daň z nemovitosti by tak představovala více než 10 procent rozpočtu. Obyvatel Kojetína se to nijak netýká, město na sazbě pro obyvatele nehodlá nic měnit. 

Kvůli Amazonu se obce na Kojetínsku rozhádaly. Je to smutné, říká starosta Tovačova

Kvůli stavbě obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku, které se otevře příští rok a zaměstná až dva tisíce lidí, se zdejší obce rozhádaly. Starostové z okolí se bojí masivního nárůstu dopravy a stěžují si, že je Kojetín nebere...

Sazba daně z nemovitosti může podle ministerstva financí sloužit jako významný nástroj komunální politiky. V roce 2021 tuzemské obce inkasovaly 11,9 miliardy korun, podle statistik ovšem drtivá většina obcí místní koeficient pro daň z nemovitosti nevyužívá.

"Příjem z daně z nemovitých věcí náleží v plné výši obcím a ze sdílených daní představuje jediné inkaso, které mohou obce samy ovlivnit, a přesto téměř 90 procent obcí koeficienty nevyužívá. I proto toto inkaso netvoří v rozpočtech obcí výraznou část celkových příjmů," potvrdila Nikola Morava z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí.

Americký gigant Amazon chce svůj sklad v Kojetíně otevřít příští rok, přinese práci až dvou tisícům lidí a dramaticky promění život v celém regionu. Na Kojetínsku již například prudce vyskočily ceny nemovitostí a zároveň zmizel obchod s chudobou, kterým bylo město nechvalně proslulé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TALK

Štítky daň, nemovitost, sazba, změna, ODS, průmysl, Amazon, Kojetín, daň z nemovitosti, Amazon.com, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres Přerov, Ministerstvo financí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kojetín sníží daň z nemovitosti, kterou nedávno zvedl. Chce ušetřit místní firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.