Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Univerzita Palackého oslaví festivalem začátek akademického roku. Otevře se i nové americké centrum

Dvaadvacet tisíc studentů uvítají i v letošním roce prostory Univerzity Palackého v Olomouci, oslavu začátku akademického roku obstará festival MEET UP. Úterní akce nabídne koncerty, talk show i filmové projekce.

Do prvního ročníku na olomoucké univerzitě nastoupí letos bezmála 8500 studentů prvních ročníků. Celkový počet posluchačů UP odpovídá zhruba pětině počtu obyvatel Olomouce. „Studenti přinášejí do Olomouce energii, radost, barevnost. S jejich návratem na univerzitu město vždy citelně ožije a pro nás je to určitě dobrá příležitost to společně oslavit. Chceme je tady všechny přivítat a těm novým ukázat, že si pro své studium vybrali opravdu to správné místo. Představíme jim aktivity našich studentských spolků, zažijí atmosféru studentského města v nádherném prostředí barokního konviktu a do zimního semestru pak vykročí tou správnou nohou,“ poznamenal v tiskové zprávě Vít Procházka, prorektor pro komunikaci a studentské záležitosti.

Student olomoucké archeologie vytvořil unikátní repliku rituálního vozu z Býčí skály

V jeskyni Býčí skála v Moravském krasu představí tuto sobotu student olomoucké archeologie Zdeněk Čermák unikátní repliku rituálního vozu ze starší doby železné, který byl nalezen právě v této jeskyni. Jde o jeden z nejvýznamnějších halštatských...

 

Oslavy nového akademického roku začnou v úterý na parkánech a nádvoří Uměleckého centra UP Konviktu. Program MEET UP 22 odstartuje v 15:00, kdy se v přízemí Konviktu představí univerzitní organizace a studentské spolky, prezentace potrvají do 19:00. „Hudební program na parkánu zahájí v 16:00 olomoucká kapela The Middle of the Sandwich, velký objev letošního ročníku Colours of Ostrava,“ uvedl spolupořadatel akce David Kresta. Na své si přijdou i fanoušci jazzu při koncertu s HB Bandem, chybět nebudou ani pražští Zooblasters, Annet X a o závěr hudebního programu MEET UP 22 se postará pražská skupina Manu Destra.

Doprovodný program nabídne návštěvníkům výběr toho nejzajímavějšího z festivalu Academia Film Olomouc. „V devadesátiminutovém bloku je vedle německého filmu s výmluvným názvem Paviáni - Taková hodně divoká rodinka zastoupený také působivý finský dokument Problém Hydry zabývající se otázkou, jak vůbec může jeden miniaturní živočich nabourat všechny naše představy o fungování světa, nebo francouzský snímek Neřidič o prvních jízdách autonomních automobilů společnosti Uber,“ doplnil Kresta.

Studenti i široká veřejnost se mohou v úterý těšit na talk show s jedním z nejvýznamnějších street artistů současnosti Chemisem; další talk show se bude věnovat fenoménu NFT, tedy nezaměnitelných digitálních znaků, často zmiňovanému v souvislosti s kryptoměnami, blockchainem a uměleckými díly, které se obchodují mnohdy za astronomické částky.

MEET UP 22, na jehož veškeré akce je vstup volný, pořádá univerzita ve spolupráci s Americkým centrem UP a neziskovou organizací Street Art Festival. Americké centrum se v Olomouci otevře právě v úterý, sídlit bude na třídě Svobody. Na jeho vzniku a provozu se společně s univerzitou podílí americké velvyslanectví. V ČR jde o šesté centrum v pořadí a teprve druhé, které vzniká při univerzitě. Olomoucké centrum nabídne mimo jiné tematický přednáškový i kulturní program, podporu výuky angličtiny, přístup k jazykové literatuře a informačním zdrojům či poradenství pro zájemce o studium v USA.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Štítky Univerzita Palackého, festival, výuka, semestr, studenti, Meet UP, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, univerzita, Colours of Ostrava, Academia film Olomouc, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého oslaví festivalem začátek akademického roku. Otevře se i nové americké centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.