Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Student olomoucké archeologie vytvořil unikátní repliku rituálního vozu z Býčí skály

V jeskyni Býčí skála v Moravském krasu představí tuto sobotu student olomoucké archeologie Zdeněk Čermák unikátní repliku rituálního vozu ze starší doby železné, který byl nalezen právě v této jeskyni. Jde o jeden z nejvýznamnějších halštatských předmětů ve střední Evropě.

"Rituální vůz je velmi cenným archeologickým nálezem. Dostal jsem se k jeho rekonstrukci díky docentu Martinu Golcovi, který mi diplomovou práci vede, a Zuzaně Golec Mírové, pro niž jsem vyráběl dříve halštatská udidla pro koně. Ve volném čase se totiž věnuji platnéřství a výrobě historických replik. Právě s ohledem na tento můj zájem napadlo Martina Golce, že bychom mohli udělat jedno kolo od vozu z Býčí skály, a já tehdy prohlásil, že vyrobím vůz celý," uvedl student archeologie olomoucké filozofické fakulty Zdeněk Čermák.

Diplomovou práci by měl odevzdat v příštím roce a i v budoucnu by se rád věnoval experimentální archeologii, která se zabývá zjišťováním výrobních procesů, způsobu života a dalších činností lidí během dějin pomocí experimentů. "Příští rok plánuji výrobu kónické přilby od těžby železné rudy, tavby, vykování plechu, až po samotnou výrobu přilby včetně kroužkového závěsu," dodal student, který historické repliky vyrábí v tršické kovárně.

V Býčí skále je asi pohřbena vládnoucí elita z období před naším letopočtem

Zřejmě několik generací tehdejší vládnoucí elity bylo pohřbeno v Býčí skále na Blanensku, která v šestém a pátém století před naším letopočtem sloužila k ukládání těl zemřelých. Vyplývá to z revizního výzkumu této lokality, na kterém se podíleli...

Jeho replika rituálního vozu bude představena a pokřtěna během akce s názvem Návrat do Býčí skály. Vůz bude tažen koňmi ve slavnostním průvodu lidí oděných v tradičních krojích za dobového hudebního doprovodu. Bude to zároveň zkouška jízdy a praktických vlastností vozu. Při křtu se bude podávat i pravěké pivo z konce doby bronzové připravené podle dobové receptury. Loni ji objevili Lukáš Kučera a Martin Golec z olomoucké univerzity. 

Vůz pak bude trvale vystaven v archeologické expozici na zámku v Blansku. Akce v sobotu nabídne návštěvníkům také ukázky pravěkých řemesel a kulturní program před jeskyní. Zábavně-vědeckou rekonstrukcí návratu bohyně do Býčí skály na rituálním voze vyvrcholí oslavy 150 let od objevu, který v jeskyni učinil Jindřich Wankel. Spolupořadatelem akce je Univerzita Palackého.

V jeskyni Býčí skála bylo těchto kovem zdobených vozů nalezeno šest, v celé Evropě je jich třináct. Podle odborníků je železem okovaný vůz nejsložitější a nejluxusnější. "Moravský exemplář byl uložený v knížecí hrobce v Habrůvce - Býčí skále a ač byly jeho první části objeveny již před 150 lety, v roce 1872, otcem moravské prehistorie Jindřichem Wankelem, tento vůz v roce 2018 rozpoznala archeoložka Zuzana Golec Mírová. Jsou pouze dva v celé Evropě a nejspíše jde o nejluxusnější archeologický předmět na území Moravy z pravěku," uvedla Univerzita Palackého na svých webových stránkách.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Čermák

Štítky student, replika, rituální vůz, Univerzita Palackého, Olomouc, Blansko, Býčí skála, archeologie, jeskyně, Zdeněk Čermák, Univerzita Palackého v Olomouci, střední Evropa, Moravský kras, Evropa, výroba, Jindřich Wankel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student olomoucké archeologie vytvořil repliku unikátního rituálního vozu z Býčí skály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.